Фестивалі, музика, драйв. Це Бельгія, крихітко

Так, це з Бельгії

Так, це з Бельгії

Досуг и еда
09 июля 2021 11:30

Невелика країна в центрі Європи, розташована між такими супердержавами, як Франція, Німеччина і Нідерланди, завжди дивувала світ музикою та фестивалями. Саме Бельгія – батьківщина саксофона. Сьогодні ця невелика країна – законодавець сучасної поп-музики. У Бельгії проходять найвідоміші музичні фестивалі, на які орієнтується і Україна.

Історія бельгійської музичної культури починається ще від фламандських трубадурів, які передавали від покоління до покоління історію бельгійського народу. У традиціях класичної бельгійської музики, яка істотно впливає на сучасну популярну, електронну або андеграунду музику, чітко простежуються фольклорні теми. В зв'язку з цим можна згадати українського фіналіста Євробачення-2021 з піснею «Шум», в якій переважають саме національні мотиви.

Фото: depositphotosФото: depositphotos

Досить згадати бельгійського композитора і виконавця, який у 1842 році представив світу перший «мундштучний офіклеїд», а вже за 4 роки запатентував свій винахід, який став символом класичного джазу. Сьогодні складно уявити собі джазовий концерт, як і повноцінний оркестр, без саксофона, тільки мало хто пам'ятає, що світ таким винаходом зобов'язаний Бельгії.

Фото: depositphotosФото: depositphotos

Сучасна музична культура цієї країни істотно впливає на світову музику. Бельгійка Лара Фабіан от уже багато років збирає мільйонні стадіони і концертні зали в усьому світі, а її манеру виконання наслідують молоді співаки. Феномен бельгійської музичної культури – король європейського джазу, віртуоз Джанго Рейнхардт. Серед найвідоміших імен – культова група dEUS, яка радує прихильників різними авангардними жанрами від романтичного шансону до гранжу; «батьки» електронної музики Soulwax, які на сцені вже більше 20 років і збирають стадіони; Balthazar; Hooverphonic (учасники Євробачення цього року); DAAN; Stromae (автор хіта Alors on Danse, який наспівували в усьому світі кілька років тому) і сотні інших виконавців, які створюють свою, бельгійську атмосферу на світовій музичній сцені.

Фото: depositphotosФото: depositphotos

Втім, Бельгія не була б такою популярною музичною країною, якби не фестивалі, на яких починали свій шлях практично всі відомі виконавці й колективи. Саме з Бельгії розпочалася хода музичних фестивалів спочатку по Європі, потім по всьому світу. 

Кожен фестиваль має своє “обличчя”. Так, фестиваль Ars Musica дуже відомий серед любителів сучасної інструментальної музики та проходить у різних концерт-холлах Брюсселю. Близько 20 концертів у різних локаціях можуть послухати бажаючі, оцінивши не тільки сучасні твори, а й різні сцени. 

Фестиваль Carnaval ще зветься “жирним тижнем”, проходить напередодні Великого Посту. У бельгійців, як й у християн всього світу 40 дневний Піст напередодні Великодня зветься Великим Постом, але, оскільки, бельгійці за віросповіданням переважно католики, починається Великий Піст у Бельгії за католицьким церковним календарем. На ньому чоловіки переодягаються в жінок, а жінки - навпаки - в чоловіків. Найцікавіше - це виступи фольклорних колективів. 

Фестиваль шоколаду проходить на батьківщині праліне, де будують справжні шоколадні будинки та проходять багато кондитерських майстер-класів.  

Щорічно у Бельгії відбувається близько 20 музичних фестивалів, і це тільки найвідоміші. Такий формат у бельгійців успішно запозичили більшість країн, зокрема Україна. Просто неба збираються як відомі музичні колективи Бельгії та сусідніх країн, так і початківці. Декілька днів, зазвичай два-три, до пізньої ночі на різних майданчиках фестивалю можна насолодитися новою і вже відомою музикою, послухати як хіти в живому виконанні, так і новинки.

Фото: depositphotosФото: depositphotos

Формат фестивалів передбачає численні фудкорти, на яких можна спробувати страви місцевої кухні. Фестивальне життя починається ранньої весни і вирує до глибокої осені. Rock Werchter – відомий фестиваль рок-музики, Graspop Metal збирає тисячі прихильників металу, Dour Festival – відносно молодий, проходить з 1996 року і об'єднує прихильників різноманітної музики, від року до R&B. Фестиваль у Генті (Ghent Festival) відомий виступами не лише музичних колективів, а й акторів-початківців та інших лицедіїв.

Фото: depositphotosФото: depositphotos

Та, безумовно, найвідоміший на весь світ – фестиваль Tomorrowland, квитки на який потрібно встигнути придбати в перші години продажу. Меломани з усього світу немов бджоли на мед злітаються на цю феєричну подію у бельгійському місті Бом (Boom) поблизу Антверпена. Tomorrowland – це тотальний перформанс електронної музики, яка звучить з різних майданчиків-сцен, кожна з яких представляє маленький витвір мистецтва.

Фото: depositphotosФото: depositphotos

Тут грають переважно електронні колективи, і послухати можна все, що сьогодні є на музичній електронній арені, – від техно і гранжу до хаусу і трип-хопу. Одна з родзинок фестивалю у Бомі – дивовижні світлові шоу, які супроводжують виступи колективів. Відбувається Tomorrowland впродовж двох останніх вихідних липня і збирає до півмільйона гостей, а одиним із незмінних хедлайнерів фестивалю вже багато років залишається Армін ван Бюрен. Ціна квитків – від 109 до 300 євро.

Фото: depositphotosФото: depositphotos

Слідом за Бельгією фестивалі почали проводити по всій Європі, навіть у нашій країні який рік проходить Atlas Weekend, що впевнено переймає традиції Tomorrowland. Теж вихідні, на які можна купити квитки – як на один день, так і на декілька, ті ж різноманітні майданчики і виконавці, ті ж фудкорти і можливість заправитися чимось гарячішим. Правда, на відміну від Бельгії, Україна доки не може похизуватися півмільйоном відвідувачів, хоча музика на Atlas різноманітна. Але український фестиваль молодший за Tomorrowland на 10 років. Тож у нашої країни є ще час на «дорослішання», тим паче з таким унікальним бельгійським прикладом.

Фото: depositphotosФото: depositphotos

Матеріал підготовлений за сприяння спонсора проєкту "Так, це з Бельгії" – ТМ Grimbergen.

Читай також у проєкті "Так, це з Бельгії":

Это чат – пиши и читай 👇
Ого! ты доскролил до нашего чатбота 😏
Теперь у тебя есть возможность настроить его под себя и узнавать важный контент первым, чтобы рассказывать друзьям
Только почта, только хардкор 🤘
Мы в соцсетях