Помічаємо деталі: де в центрі Одеси можна помилуватися левами

Лев на фасаді будинку за адресою вулиця Ланжеронівська, 8. || Фото: Марія Чекарьова/Vgorode

Прогулюючись одними й тими самими маршрутами день у день, іноді не помічаєш багато цікавого. Наприклад, щоб помилуватися левами, треба просто пройтися вулицями центру Одеси. Справжніх царів звірів тут, звичайно, не зустрінеш, а ось тих, які прикрашають фасади будівель і є однією з найцікавіших архітектурних родзинок нашого міста, достатньо.

Деяких із них кореспондент Vgorode упіймав в об'єктив своєї фотоапарата.

Зараз все найоперативніше в нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації.

Леви в коронах

На воротах у багатьох дворах центральних вулиць Одеси можна побачити голови левів у коронах. У минулому вони служили прапоротримачами та символізували високий статус власника будинку. Зараз є швидше просто цікавим елементом архітектури.

Кореспондент Vgorode виявив таких левів за адресами: вулиця Гаванна, 11 та 13, вулиця Ланжеронівська, 8 (Дім Навроцького), вулиця Гоголя, 4, провулок Оттоновський, 3 (раніше провулок Некрасова).

Голови царів звірів пофарбовані в чорний чи золотистий колір. Лев на вулиці Гаванній, 13, до речі, виглядає дуже патріотично, бо поряд із ним намалювали прапор України.

А ось стан одного із левів на вулиці Гоголя, 4 залишає бажати кращого. На голові скульптури неозброєним оком можна розгледіти численні сколи.

Леви з кільцями в зубах

Хижак, який стискає у пащі кільце, є символом захисту. За іншою версією, так зображували приручених левів. Знову ж таки: щоб знайти таких звірів, далеко ходити не доведеться. Пам'ятаєте пам'ятник Засновникам Одеси чи просто пам'ятник Катерині на Європейській (раніше Катерининській) площі? Скульптурну композицію, пов'язану з імперіалізмом, прибрали до музею, а от кругла морда лева з кільцем у зубах на постаменті залишилася. Зараз це місце – свого роду меморіал. Тут встановлено прапорці та лампадки на згадку про загиблих Героїв. А лева можна розцінювати як символ мужності тих, хто віддав життя за незалежність нашої країни.

Ще один лев із кільцем у пащі причаївся неподалік, на вході в готель за адресою Європейська площа, 7 (раніше Катерининська).

Чоловічі голови в уборі з лев'ячої шкури

Цікава інтерпретація міфу про перемогу Геракла над Німейським левом. Щоб помилуватись таким незвичайним елементом архітектури, треба звернути з Дерибасівської на вулицю Гаванну. Лева побачите на фасаді будинку №4. Раніше ця будівля належала канатозаводчику Новікову, пізніше там були комерційні збори, а зараз це Одеський історико-краєзнавчий музей.

Морди левів на фасадах будівель та всередині Пасажу

Є леви і на фасадах будинків за адресами: вулиця Ланжеронівська, 9, Воронцовський провулок, 4, вулиця Європейська, 7 (раніше Катерининська).

А ще леви прикрашають верхівки колон усередині Пасажу.

Зазначимо, що оригінальних архітектурних деталей та й левів в Одесі набагато більше. За одну прогулянку всього не обійти. Варто частіше блукати одеськими вуличками й уважно дивитися на всі боки, адже навіть куточок, який знайомий з дитинства, може таїти щось цікаве.

Раніше Vgorode публікував фотозвіт зі Сходів мертвих і розповідав, чи багато в цій частині міста сміття.

Последние новости