Лекція про Бессарабію та презентація книги "Записки на коліна": куди піти в Одесі безкоштовно цього тижня

Куди піти в Одесі безкоштовно цього тижня. || Фото: facebook.com/lolita.klochkova

Для того щоб відпочити на тижні, необов'язково витрачатися. В Одесі проходять цікаві та корисні івенти, які можна відвідати безоплатно.

Vgorode зібрав для вас заходи, куди можна піти з 12 по 16 серпня, абсолютно безкоштовно.

Зараз все найоперативніше у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

Лекція «Інформаційна безпека "півострова" Бессарабія"»

 

На тлі того, що Південна Бессарабія все більше нагадує острів, відрізаний від великої України, який не має можливості активно комунікувати ні з обласним центром, ні зі столицею, все більший занепокоєння викликає інформаційна безпека регіону. Адже від "тихого захоплення" Півдня Одещини та інформаційних атак на регіон Росія так і не відмовилася, а інформаційні фільтри населення – ослаблені.

Існує ціла низка обставин, що підсилюють цю загрозу: це етнічна строкатість регіону, і панівна російська мова, що є тут мовою міжетнічної комунікації, і посилений руйнівний вплив церкви МП, що поширює російські наративи та формує прихильників російського світу, та споживання російського контенту. неякісної та суцільної недовіри до державних інститутів тощо.

Про що говоритимуть:

1. Яка ситуація зараз безпечна у багатоетнічному регіоні, і чи достатньо уваги офіційного Києва?

2. Що слухають і дивляться бессарабці, звідки беруть інформацію та які наративи панують на острові?

3. Чи впливає на самоідентичність жителів півдня досі панівна (російська) мова або впливає на вибір контенту для споживання?

4. Чи доступні всім жителям регіону українські телеканали з новинами та розважальним контентом?

5. Чи вміють протистояти жителі Бессарабії російським ІПСО?

6. Що має зробити держава з огляду на особливості регіону, щоб протистояти інформаційним атакам ворога?

Спікери та спікерки:

– Соломія Бобровська – український громадський та політичний діяч, народний депутат України IX скликання, з 29 серпня 2019 року член депутатської фракції політичної партії "Голос", екс-виконувач обов'язків голови Одеської обласної державної адміністрації. (через транспортні проблеми, можливо, братиме участь онлайн);
– Ярослав Кічук – український науковець, громадський діяч та політик, ректор Ізмаїльського державного гуманітарного університету, доктор педагогічних наук, професор кафедри української та всесвітньої історії та культури;

– Олександр Барон – український етнофотограф болгарського походження, фотокореспондент, головний редактор медіа «Бесарабський фронт», який протидіє російській пропаганді та директор з комунікацій Міжнародного етнографічного кінофестивалю "ОКО", поки що й військовослужбовець ЗСУ;

– Євгенія Генова – кандидат філологічних наук, заступник головного редактора сайту Intent, журналістка-розслідувачка та правозахисниця, медіатренер, яка провела серію тренінгів з медіаграмотності та комунікації

Модерує: Світлана Бондар.

Захід буде проведений згідно з усіма вимогами безпеки, локація має укриття.

Реєстрація.

Де: Одеська обласна універсальна наукова бібліотека імені Грушевського, вулиця Троїцька, 49/51

Коли : 13 серпня о 17:30 – 19:30

Контакти: facebook

Презентація книги "Записки на колінці"


Валерій Пікуленко з перших днів повномасштабного вторгнення пішов захищати Батьківщину.
Книга стала його власним біографічним баченням війни без прекрасних та без пафосу. Автор показує війну не очима супергероя, а очима звичайної людини, яка бачить у війні не тільки самі бойові дії, а й відносини, відносини та зміни, що відбуваються в самих людях.

"Записки на коліні" написані від першої особи тут же, як кажуть, "по гарячому", тобто у самій війні.

Валерій Пікуленко все ще несе службу до ЗСУ. Модератор презентації – письменниця, волонтер Євгенія Підмаркова.

Де : Одеська обласна універсальна наукова бібліотека імені Грушевського вулиця Троїцька, 49/51

Коли : 14 серпня о 15:00

Контакти : facebook

Фотовиставка "Крим очима цивільних журналістів: 10 років у неволі"

Виставку мають облаштувати правозахисники, а на місці відвідувачам запропонують написати листи політв'язням у рамках акції підтримки "Листи у вільний Крим".

На один день з'явиться герб кримських татар "тамга", викладений з 48 фотографій. Майже 150 квадратних метрів фотодоказів знущань російських оккупантів над кримськотатарським народом. Фото було зроблено громадянськими журналістами, ризикуючи своїм життям, фіксували арешти, обшуки, судові розправи.

Окрім експозиції працюватиме інформаційний намет, де одесити та гості міста зможуть отримати повну інформацію про подію.

Одеса стала першим містом із п'яти обласних центрів, де експонуватиметься фотовиставка. Її організатор – Центр прав людини ZMINA за підтримки Представництва Президента України в АР Крим та Міністерства закордонних справ Чехії.

Де: Дюк де Рішельє

Коли : 12 серпня

Контакти : немає

Благодійний показ фільму від Одеської кіностудії "Українська рапсодія"

Цього року у програмі кінопоказів шедеври українського кіно Одеської кіностудії та Національної кіностудії мистецьких фільмів імені Довженка.

"Українська рапсодія – український радянський художній фільм Сергія Параджанова, знятий на Київській кіностудії імені Олександра Довженка 1961 року.

Під час війни поранень радянський солдат Антон потрапив у полон. Органіст Вайнер урятував військовополоненого, який утік з-під конвою, і переховував його в собі вдома. Коли до міста прийшли американські війська, Антонові не дозволяли виїзду до визначення всіх подробиць його перебування у Німеччині. Тим часом його кохана Оксана, дівчина українського села, вже втратила надію на його повернення. Настали мирні дні. Оксана, маючи гарний голос, виступає на Всесвітньому конкурсі вокалістів та виграє гран-прі. Дівчина повертається до свого села і на вокзальному пероні зустрічає Антона.

Де: Одеська кіностудія, Французький бульвар, 33

Коли: 14 серпня о 16:00

Контакти : facebook, (048) 233-95-04

Заходи у Гончаренко-центрі


У понеділок та в п'ятницю з 15:30 до 19:00 дорослі можуть займатися англійською. У середу – з 14.00.

У вівторок о 14:00 відбудеться майстер-клас "Прикраса в техніці макрамі". Увечері о 17:00 відбудеться зустріч для дружин військовослужбовців "Плюс-плюс": відкрита зустріч із психологом. Тема: "Безсоння. Причини та шляхи подолання".

У четвер буде творчий майстер-клас для дітей та дорослих "Шпилька для волосся".

Реєстрація обов'язкова (067) 276-18-32.

Де: Гончаренко Центр Одеса – Дерев'янко, вулиця Святолава Ріхтера, 2в, кут площі Дерев'янка, ЖК Чайка, вхід з торця будівлі з боку двору; вулиця Варненська, 4а; вулиця Новощепний ряд, 25

Коли : 12-16 серпня

Контакти: facebook

Дитячі заходи на точці "Спільно"

 

Тут проходять майстер-класи, малювання, ліплення з пастеліну, настільні та активні ігри. Діти можуть спробувати лего-конструювання/інтерактивні ігри/ігри на логіку. Анонси заходів публікують у день їх проведення, так що слідкуйте за ними в соціальних мережах.

Під час повітряної тривоги Дитяча точка "Спільно" не працює.

Де : Привокзальна площа, 2 (Приміщення Центрального залізничного вокзалу, зал підвищеного комфорту)

Коли : з 09:00 до 21:00, заходи публікують у день проведення у соцмережах

Контакти : telegram

Мовно-літературна вітальня "Дивослово"

 

На заході вивчатимуть українську мову. Доступний для всіх категорій користувачів безкоштовно.

Де: відділ обслуговування користувачів ОННБ, вулиця Академіка Філатова, 1

Коли : 14 серпня об 11:00

Контакти : facebook

Група підтримки батьків загиблих захисників

 

Приєднуйтесь до групи підтримки батьків загиблих захисників та захисників. Тут ви знайдете співтовариство, яке розуміє ваші почуття і підтримуватиме вас.

У чому ефективність групових занять? У групі ви зустрінете інших батьків, які зрозуміють ваш біль і нададуть вам підтримку. У групі вас приймуть такими, якими ви є, з усіма вашими почуттями, які можуть бути складними та унікальними для батьків, які пережили втрату дитини. Ви можете відчути себе захищеними, вільними говорити про найскладніші речі, які, можливо, ви не можете висловити навіть своїм найближчим друзям чи родині. Ви станете активними учасниками свого лікування. Ви зможете поділитися своїм досвідом, вислухати інших та взяти участь у різноманітних активностях, спрямованих на покращення вашого самопочуття.

Група включає 15 сесій, зустрічатиметься раз на тиждень, спілкуватиметься протягом трьох годин у закритому форматі. Гарантують конфіденційність та надійність.

Групу підтримки для батьків загиблих захисників у Veterans Hub Odesa вестиме Олена Шитко, психологи гуманітарної організації Project Hope за підтримки USAID.

Реєструйся за цим посиланням.

Де: вулиця Старопортофранківська, 26 (праве крило)

Коли: 16 серпня о 13:00 (по п'ятницях)

Контакти : facebook, (093) 000-39-79

Последние новости