В Одесі відкрили виставку полеглого захисника України – поета й фотографа Максима Кривцова

Максим Кривцов зі своїм котом. || Фото з архіву Максима Кривцова

У п'ятницю, 13 вересня, в Одеському національному художньому музеї відкрили виставку "Далі: Я поверну собі своє життя, обіцяю". В експозиції представлені 24 роботи фотографа й поета Максима Кривцова, який віддав своє життя за Україну. Назва виставки складається з позивного автора ("Далі") та рядка з вірша, який Кривцов залишив на стіні однієї з київських кав'ярень.

Про це повідомляє кореспондент Vgorode, який побував на відкритті виставки.

Зараз все найоперативніше в нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації.

Знімки Максима Кривцова – своєрідна хроніка життя на фронті: тут є і портрети побратимів, і пейзажні світлини, і кадри із братами нашими меншими.

На тлі кадрів із суворого військового життя надзвичайно зворушливо виглядають фото із тваринами – доказ того, що навіть у на війні є місце для любові та піклування.

Особливістю фотовиставки є те, що деякі фотографії супроводжують рядки з віршів Кривцова. Наприклад, біля фотографії котика поета написані рядки: "Одного разу він намагався спіймати мишку у лінивому, але феноменальному стрибку, пролітаючи над пальником з відкритим полум'ям. Тепер обпалені, неохайні, смішно закручені, як у відомого художника, уже не такі довгі вусики нагадують про той легендарний стрибок".

Під ще одним знімком слова, які зараз спримаються як пророцтво: "Мої кістки втягнуться в землю, утворять каркас. Мій прострелений автомат заржавіє, бідненький. Мої змінні речі та екіпу передадуть новобранцям. Та скоріше б уже весна, щоб нарешті розквітнути фіалкою..."

Митець планував провести цю виставку ще у грудні 2023 року в різних закладах Києва, зокрема культурних просторах і кав'ярнях.

"Максим мав важливе – те, що неможливо вбити. Рукописи та світлини, відскановані знімки, переписані руками та опубліковані в соцмережах, перечитані уважними очима вірші на сторінках книги – весь цей потужний доробок промовляє нині "я поверну собі життя" й сягає Вічності", – зазначають організатори.

Роботи Максима Кривцова, а також листівки, які українські художники присвятили полеглому митцю, можна придбати. Усі виручені кошти спрямують на збереження пам'яті про талановитого захисника України.

Що відомо про Максима Кривцова

Максим Кривцов народився 22 січня 1990 року в місті Рівному. У 2013–2014 роках він був учасником Революції Гідності, а потім у 2014 році пішов на фронт добровольцем, був учасником АТО та ООС. У період з 2016 по 2019 роки обіймав посаду старшого кулеметника у Бригаді швидкого реагування Нацгвардії України. Після демобілізації працював у Центрі реабілітації та реадаптації учасників АТО та ООС, а також у Veteran Hub.

Коли російські окупанти почали почали повномасштабне вторгнення в Україну в лютому 2022 року, Максим Кривцов знову зголосився воювати. Він служив кулеметником у ССО, брав участь у боях за Київську, Харківську, Херсонську, Донецьку та Луганську області.

Життя захисника України обірвалося 7 січня 2024 року. Максим лише два тижні не дожив до свого 34-річчя. Разом із військовим загинув його рудий кіт – той самий, про якого йдеться в рядках: "Хочу розповісти вам історію про рудого велетенського кота кольору, як висохлі серпневі покоси. Має лиш білий нагрудник, сумні зелені, наче зелене масло, очі..."

За життя Максим Кривцов видав у видавництві "Наш формат" збірку "Вірші з бійниці", яку український ПЕН-клуб визнав однією з найкращих новинок 2023 року. Також вірші Кривцова друкували у спільних з іншими поетами збірках: "КнигаLove 2.0. Любов і війна", "Там, де вдома: 112 віршів про любов та війну", "Колискова 21 століття Vol. 1: що тебе заколисує?", "Поміж сирен. Нові вірші війни".

Вірш Максима Кривцова "Жовтий скотч" став саундтреком гурту "Юркеш" до фільму "Наші котики". У 2023 році команда кінооб'єдання "Вавилон'13" екранізували його тексти "Він переїхав в Бучу" та "Я вирушив автостопом", а вже після смерті поета гурт Vivien Mort створив пісню за словами вірша Кривцова "Не ходи ти тут, не ходи".

Відео: YouTube-канал "#BABYLON'13"

Відео: YouTube-канал Viviene Mort

У березні 2024 року вірш "Не ходи ти тут, не ходи..." прочитала на місцях двох березневих атак по Одесі, унаслідок яких загинули 33 людини, керівниця пресслужби ГУ ДСНС України в Одеській області Марина Аверіна.

Відео: Facebook-сторінка "ДСНС України"

Відвідати виставку Максима Кривцова в Одесі варто всім, хто небайдужий до мистецтва та любить Україну. Новітня історія створюється просто зараз. Максим Кривцов, Вікторія Амеліна, Володимир Вакуленко – це лише кілька імен із переліку тих, хто мав творити нову українську літературу, однак загинув унаслідок російської агресії, тих, кого вже зараз називають представниками Нового Розстріляного Відродження. 

Людина живе доти, доки її пам'ятають, а життя автора, як зазначає кураторка виставки Дар'я Криж, "не має завершення: воно перетікає в текст і там скручується, як рудий кіт на колінах військового, який спить між обстрілами".

Последние новости