На Дерибасівській нарешті відкрили заклад одеської кухні "Гастроном": огляд ресторану

На Дерибасівській нарешті відкрили заклад одеської кухні "Гастроном": огляд ресторану. || Фото Олександри Дедюліної

Минулої п'ятниці на Дерибасівській, 12 в Одесі, де раніше розташовувався бар Jу, відкрили новий заклад – ресторан одеської кухні "Гастроном". Багато одеситів чекали цього моменту, бо на головній вулиці міста немає закладу з місцевою кухнею, зате є кілька львівських закладів: "Реберня", львівська кава, львівські круасани, львівські настоянки, львівський шоколад, "П'яна вишня"... Але де ж одеський колорит?

Vgorode побував на відкритті "Гастронома", на яке, між іншим, запросили "Маски-шоу". Борис Барський разом із клоунами виступали перед закладом кілька годин. Також був фуршет, вино, гумор, концерт на балконі та загалом мила атмосфера. Але що ж сама кухня та заклад? Ми розповімо у цьому огляді.

Зараз все найоперативніше у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

[telegram post="vgorode_odessa/100055" desc=""]

Бронювання ресторану бажане – але загалом нам знайшли місце навіть у день відкриття. В інші дні там навіть поки що порожньо. Тож можна сміливо прийти без запису.

Офіціантів у закладі достатньо, всі вони уважні та дуже доброзичливі, але нас обслужили не надто швидко, довелося чекати хвилин 20. Вважаємо, це через наплив клієнтів на відкриття.

Говорять тут як українською, так і російською. Будьте готові до цього.

Інтер'єр

Це дворівневе приміщення із підвалом. Предмети інтер'єру у закладі, зрозуміло, з натяком на "одеськість", але загалом це банальний вінтаж.

Особисто нам трохи забракло індивідуальності у сервіруванні. Посуд, скатертини, подача і зовсім звичайні, хоча від одеського закладу ми, чесно, чекали більше. Хотілося б чогось, як у бабусі на Малій Арнаутській...

Але одеський колорит додається за рахунок каструль, друшляків та іншого посуду над барною стійкою (дуже ефектна локація для фото), закруток на полицях, вінтажних ваг, килимів на перилах та санвузла в підвальному приміщенні.

Останній обов'язковий до відвідування, тому що там на вас чекають кабінки з номерами "квартир", ностальгічні вирізки з 80-90-х та прозорі з дзеркала-скла туалети. Загалом прямо із сортира, пардон, можна спостерігати за людьми у залі. Специфічно, але з гумором.

А біля входу до закладу красується скульптура котика. Як без нього?

Про їжу

В основному тут подають рибу, одеські закуски та небагато страв європейської кухні.

І саме закусок у меню виявилося чимало (ми нарахували 16), звичайно тут є бутерброд-форшмак (159 гривень за 200 гривень), одеська ікра (139 гривень за 300 гривень), тюлечка (159 гривень за 200 гривень), цаца у фритюрі (129 гривень за 200 грам) та биточки з тюлечки (159 гривень за 250 грам).

З іншого тут супчики, салати та основні страви. З одеського – томати з бринзою (149 гривень за 250 грам), салат Нісуаз по-одеськи (339 гривень за 300 грам), голубці (180 гривень за 550 грам), фарширований перець (189 гривень за 500 грам), печінка по-одеськи ( 239 гривень за 450 гривень, різні види мідій (359-399 гривень за 700 грам).

З риби пропонують дораду фаршировану (499 гривень за 350 грам), бичок (319 гривень за 400 грам), кефаль (159 гривень 250 грам), салаку (149 гривень за 200 грам), барабулю (239 гривень за 200 грам), мойву ( 169 гривень за 200 грам).

З цікавих позицій у меню – паштет із мідій (149 гривень за 250 грам). Їм пригощали на відкритті. Правда, на смак він був дуже схожий на шпроти або рапани.

Ми обрали скуштувати "Севичі з мідій" (159 гривень за 325 грам). Подають їх у мушлі, туди входить свіжа сальса, лимон і мікрогрін. Страві, як на наш смак, не вистачало перчинки. Начебто просто поставили овочі на мідії. А ось запечені мідії у соусі Сальса (199 гривень за 300 грам) виявилися набагато смачнішими. Їх подають теплими та посипають пармезаном.

Також ми оцінили Фалафель фрі (119 гривень за 100 г). У складі нут, бекон, цибуля, соус Вітелло Тоннато. Загалом непогано, але нічого особливого.

Спробували і томатний суп із мідіями. Він чимось нагадав гаспачо, тільки теплий і з мідіями у мюшлях (що, до речі, не дуже зручно). Але він виявився дуже смачним.

Особливу увагу варто приділити десертам. Наприклад, тут подають одеський крем-брюле з віскі та карамеллю (259 гривень за 230 гривень). Все це прикрашене котиком.

 

Не менш мила та фісташкова кішка Беляш (299 гривень за 160 грам) або медовик "Гастроном" із фейковою тюлькою (259 гривень за 230 гривень).

 

У меню є сніданки. Наприклад, сирники (199 гривень за 300 грам) або ліниві вареники з кремом (199 гривень за 300 грам). Цікавий варіант сніданку – "Я Ваша тітонька" (299 гривень за 250 грам). До нього входить бріош, шпинат, трюфельна олія, лосось, цибуля, яйця, вершкове масло, пармезан, голландський соус, мікрон Грін.

Зазначимо, що при закладі працює магазин, в якому можна придбати консервацію (аджика – 219 гривень за 300 грам, томатний сік – 239 гривень літр, ікра із синіх – 129 гривень за, плов із яловичиною – 169 гривень за 500 грам тощо) ), випічку (хліб, пиріжок, рогалик по 33-38 гривень) та заморожену продукцію (вареники з вишнею – 119 гривень а 265 грам, пельмені – 99 гривень за 250 грам, голубці – 159 гривень за 450 грам, фаршований перець за 450 грам). Все власного виробництва.

 

Напої

У барі все стандартно, але досить об'ємно – фреші, прохолодні напої, лимонади (є незвичайні), чай, кава, пиво, горілка, коньяк, джин, текіла, лікери, ром, віскі, бурбон, скотч, вино, ігристе, шампанське, коктейлі. З останнього радимо брати "Одеський сад (199 гривень за 180 мілілітрів). Він складається з gordon's Premium Pink. сиропу бузини, фрешу лимона та цукрового сиропу.

 

З цікавого алкоголю є крафтові напої: вишневу настойку на самогоні (50 гривень за 50 мілілітрів), бренді на винограді (89 гривень за 50 мілілітрів), самогон ячмінний (65 гривень за 50 мілілітрів).

 

Ми пили фруктово-ягідний компот (119 гривень за 650 мілілітрів). І можемо сказати, що він не гірший, ніж у ресторатора Саави Лібкіна. Також у меню компот з малини та смородини, вишневий компот та узвар. Всі віддають за однією ціною.

Загальне враження від Гастроному

Місце, однозначно, варте уваги. Після того, як на Дерибасівській закрили "Компот", відкрити щось подібне було просто необхідно. Відвідати його цікаво буде перш за все туристам, щоб познайомитися з "одеською кухнею". Але в нас склалося враження, що з одеського тут лише деякі закуски, барна стійка з посудом, санвузол та балкончик із музиканти (якщо вони й далі виконуватимуть пісні).

Варто врахувати, що особливих вишукувань у меню ви не знайдете. Також м'яса у ньому майже немає. Зате якщо ви любите рибу, то вам точно буде що замовити.

З плюсів відзначимо ще те, що ціни тут загалом досить доступні як для Дерибасівської, якщо не пити алкоголь. Тож зайти сюди, як мінімум разок, можна. А може, й більше.

 

Час роботи : щодня з 09:00 до 22:00

Контакти: резерв (050) 336-02-69 instagram

 

Усі фото та відео автора

Зазначимо, що цей матеріал не є рекламним. Автор відвідав місце за свої гроші і висловив своє ставлення до ресторану без упередження.

Последние новости