В Одесі помер поет і письменник Аркадій Штипель

Аркадій Штипель. || Фото: pen.org.ua

У середу, 23 жовтня, в Одесі помер поет, перекладач, член Українського ПЕН Аркадій Штипель. Письменнику було 80 років.

Про це повідомили на сайті Українського ПЕН.

Зараз все найоперативніше в нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації.

Аркадій Штипель народився 14 березня 1944 року в Узбекистані. Після повернення з евакуації його родина жила у Дніпрі. У цьому місті письменник провів свої дитинство та юність. У 1968 році Штипель спробував створити рукописний часопис. Через це хлопця, який навчався на фізика, звинуватили в очорненні радянської дійсності, сіонізмі, українському націоналізмі та виключили з Дніпропетровського державного університету.

Після служби в армії Аркадій жив у Москві. Там він працював інженером-акустиком, інженером-радіологом, монтажником-наладником, фотографом, сторожем, експедитором, а також викладав математику в середній школі.

Публікуватися письменник почав із 1989 року. Він брав участь у Форумі видавців у Львові, "Книжковому Арсеналі" в Києві та першому книжковому фестивалі у Дніпрі Book Space. З кінця 2013 року Штипель активно підтримував Україну. У 2018 році він підписав лист діячів культури, політиків і правозахисників із закликом до світових лідерів виступити на захист ув'язненого в Росії українського режисера Олега Сенцова та інших політв'язнів.

Після початку повномасштабного вторгнення Аркадій Штипель разом зі своєю дружиною Марією Галіною переїхав до Одеси.

В одному зі своїх останніх інтерв'ю для Радіо Свобода він зазначав, що повномасштабна війна вплинула на його творчість: "З початком війни в мене геть відрубалося російське віршописання. Не із принципу, а просто російські рядки якось не спадали на думку".

Менш ніж два тижні тому, 10 жовтня, в Одесі відбулася презентація останньої збірки Аркадія Штипеля "Сум Сурм".

Вічна пам'ять!

Последние новости