Два озера з Одеської області примусово поповнюють водою через критичний стан

Два озера з Одещини примусово поповнюють водою. || Фото: facebook.com/raabashev

Ситуація з рівнем води в озерах Одеської області Катлабух та Китай дійшла критичної – в озері Китай він уже перетнув рівень мертвого обсягу. Про це повідомляє Vgorode з посиланням на голову Ізмаїльської райдержадміністрації Родіона Абашева.

За його словами, на стан водойм вплинули інтенсивний забір води з озер на зрошення та господарські потреби. За відсутності опадів та з урахуванням випаровування з поверхні озера посилюється загроза різкого підвищення мінералізації води та, як наслідок, засолення ґрунту, погіршення якості земель та значне зниження врожайності.

Зараз все найоперативніше в нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

Як допомагають вирішити проблему

З 23 липня протягом двох місяців наповнюватиметься озеро Китай, рівень якого становить лише 33-34 сантиметри за показниками мертвого обсягу 60 сантиметрів. За цей період планується наповнити озеро до критичної позначки.

Кілійське міжрайонне управління водного господарства почало за допомогою спеціальної техніки зменшувати замулення транспортуючого каналу – щоб при першій нагоді Дунай почав природно поповнювати Китай.

Озеро має можливість поповнення водою з річки Дунай шляхом проходження води каналом Кофа від Кислицького рукава. Крім того, водообмін може бути порушений через руйнування моста між каналом Кофа та озером – міст перебуває в аварійному стані.

Озеро Катлабух насильно наповнюється головною насосною станцією Суворовської зрошувальної системи Ізмаїльського управління водного господарства. Фактичний рівень води в озері становить 86 сантиметрів за рівня мертвого обсягу 70 сантиметрів. Через відсутність опадів та низького рівня Дунаю протягом усього поливного періоду 2022 року ситуація по озеру Катлабух залишається критичною.



Усі фото: facebook.com/raabashev

Последние новости