Регіон на півдні Одещини визнали європейським флагманом відновлення природи

Регіон на півдні Одещини визнали європейським флагманом відновлення природи. || Фото: rewilding-danube-delta.com

Програма ООН з довкілля (ЮНЕП) та Всесвітній центр моніторингу охорони навколишнього середовища ЮНЕП опублікували звіт, в якому ревайлдинг ландшафту дельти Дунаю визнали флагманом відновлення природи в Європі. Про це повідомляє Rewilding Danube Delta.

Природний випас у дельті сприяє збільшенню біорізноманіття та зменшенню руйнівних природних пожеж.

Звіт став результатом травневого семінару, у якому взяла участь команда Rewilding Ukraine разом із чотирма іншими європейськими природоохоронними ініціативами.

"Ми пишаємося тим, що дельту Дунаю визнали провідною ініціативою відновлення природи в Європі. Ревайлдинг тут багато в чому стосується залучення місцевих громад та використання їх історичних знань для відновлення основних функцій екосистем. Зараз існує невідкладна потреба та унікальна можливість розширити масштаби ревайлдингу по всій Європі, та я сподіваюся, що наша робота надихне багатьох розпочати незабаром їхню власну ревайлдинг подорож", – каже виконавчий директор Rewilding Ukraine Михайло Нестеренко.




Усі фото: rewilding-danube-delta.com

Ревайлдинг та відновлення екосистем мають величезний потенціал з точки зору відновлення біорізноманіття, пом'якшення наслідків зміни клімату та адаптації до них, а також покращення здоров'я людей, добробуту та економічних перспектив, особливо у віддалених сільських громадах.

За словами фахівців, зусилля з ревайлдингу у дельті Дунаю, які активізувалися наприкінці 2018 року і продовжуються, незважаючи на війну. Вони включають роботу з відновлення природного стоку води шляхом зносу гребель та розчищення русел, повернення ключових видів, таких як кулан, степовий сурок та дикі коні, відновлення лісів та посилення природного випасу. Все це йде на користь місцевим громадам у дельті. Це найкраща якість води, зниження ризику руйнівних природних пожеж та доступ до відновлених лук і пасовищ.

Завдяки ревалдингу на Одещині знову з'явилися види тварин, які жили тут багато років тому, але були винищені. Це допомагає відновити екосистему. Серед таких тварин олені, кулани, лані, буйволи та багато інших.

Последние новости