Помер відомий одеський художник Геннадій Гармідер

Помер відомий одеський художник Геннадій Гармідер. || Фото: facebook.com/OOONSHU2

Помер відомий одеський художник, живописець, книжковий ілюстратор, майстер екслібрису, член Національної спілки художників України Геннадій Гармідер, який жив та працював в Одесі. Про це повідомила Одеська обласна організація Національної спілки художників України.

Художник пішов із життя 16 березня 2023 року.

Зараз все найоперативніше у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

"Світла пам'ять чудовому графіку, чудова людина, великий трудівник, жив мистецтвом, творчістю, дуже скромний. Геннадій Васильович був прикладом як художник, сім'янин, громадянин України, залишиться у наших спогадах назавжди чудовим художником, який прославляв своєю творчістю нашу організацію та українське мистецтво". У фондах Київського художнього інституту та у фондах Дирекції виставок України зберігаються його високохудожні професійні твори", – йдеться у повідомленні організації.

Геннадій Гармідер народився 21 лютого 1945 року у Воронежі (РФ) у сім'ї військового залізничника. Батько художника походив із села Сорокотяга Жашківського району Черкаської області України. У півторамісячному віці Геннадій із батьками переїхав до селища міського типу Бессарабка (станція Бессарабська) на самому кордоні України та Молдови, куди його батько отримав направлення.

З 1953 року жив та працював в Одесі. У 1961-1966 роках навчався в Одеському художньому училищі, а у 1966-1974 роках – на мальовничому факультеті Київського художнього інституту у майстерні театрального живопису.

У 1974-1977 роках викладав у Одеському художньому училищі імені Грекова. З 1977 року є членом Спілки художників України (НСХУ). Протягом тривалого часу працював у видавництвах "Маяк" та "Дніпро".

Обирався головою секції графіки, членом правління президії одеської організації спілки художників, членом Республіканської комісії графіки, членом виставкового комітету.

Художник працював у техніці олійного живопису, офорту та інших графічних техніках. Улюблений жанр – міський пейзаж, також є автором натюрмортів, чудових портретів як своїх сучасників, так і романтичних вигаданих персонажів. Оформив та проілюстрував близько 200 книг, створив понад 20 екслібрисів.

Персональні виставки проходили в Одесі, Києві, Миколаєві, Чернігові, Москві (РФ), Оулу (Фінляндія), Генуї та Леччі (Італія), Грінел Коледж (США).

Роботи знаходяться у художніх музеях Одеси, Києва, Бердянська, Житомира, Донецька, Дніпра, Краснограда, Луганська, Чернігова, Херсона, Кривого Рогу, Харкова, Хмельницького, Черкас, Оулу (Фінляндія), Балтімора (США), Дьйора (Угорщина), Національній бібліотеці та Бібліотеці Сорбонни (Франція), бібліотеці Ягеллонського університету Кракова (Польща), а також приватних колекціях України, Франції, США, Ліхтенштейну та інших.

Брав участь у благодійній акції UNESCO-Tchrnobyl-aide à l'enfance у Парижі у 1994 році.

Последние новости