З початку липня на ринки Одеської області через підвищений вміст нітратів не допустили 3 859 кілограм баштанних культур, з них – 1 400 кілограм динь та 1 795 кілограм кавунів.
Про це повідомили у пресслужбі Головного управління Держпродспоживслужби в Одеській області.
Зараз все найоперативніше в нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації.
"Цього року кавуни їдуть до нас з Казахстану, Азербайджану, Молдови, Туреччини та Греції. Фахівці Головного управління проводять відповідні фітосанітарні процедури до вантажів з кавунами та слідкують за тим, щоб до реалізації не були допущені харчові продукти рослинного походження через підвищений вміст нітратів", – йдеться у повідомленні відомства.
Дозрівання кавунів і динь зазвичай прискорюють за допомогою нітратовмісних препаратів. Визначити нітрати "на око" неможливо – для цього потрібні лабораторні дослідження. Допустимий рівень вмісту нітратів в кавунів – 60 міліграм на кілограм.
Фахівці радять купувати кавуни у серпні: тоді гарантія того, що в них не буде шкідливих речовин майже 100%, бо кавуни в цей час і так швидко стигнуть на сонці. Втім, найбільш надійний спосіб перевірити, наскільки безпечні кавуни та дині – це скористатися нітратометром – пристроєм, що вимірює вміст нітратів.