ЮНЕСКО внесло Одеську обсерваторію до списку цінностей, які перебувають під посиленим захистом

ЮНЕСКО внесло Одеську обсерваторію до списку цінностей під посиленим захистом. || Фото: wikipedia.org/Kateryna Kulish

ЮНЕСКО внесло Одеську обсерваторію до Міжнародного списку цінностей, які перебувають під посиленим захистом. Також список потрапила геодезична дуга Струве, розташована в селі Старо-Некрасівка. Це сталося 7 вересня під час засідання Комітету Другого протоколу до Гаазької конвенції про захист культурних цінностей у разі збройного конфлікту. Про це повідомляє пресслужба МКІП.

Таким чином Комітет ЮНЕСКО підтримав ініціативу України та ухвалив рішення про внесення 20 об'єктів на території України під посилений захист. Ініціатива надійшла від Міністерства культури та інформаційної політики (МКІП) та Міністерства оборони України, які підготували запит до Секретаріату Гаазької конвенції про внесення 20 об'єктів до Міжнародного списку культурних цінностей, які перебувають під посиленим захистом.

Зараз все найоперативніше у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

Йдеться про більшість об'єктів, що входять до Списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО та до попереднього Списку світової спадщини ЮНЕСКО, без урахування об'єктів, що знаходяться на тимчасово окупованих територіях, історичного центру Одеси та Чернігова.

У Мінкульті вважають, що список "безпрецедентно великий".

Зазначимо, що Дуга Струве складається з 265 тріангуляційних пунктів, за якими з 1816 по 1852 роки проводилися виміри, що дозволили визначити точний розмір та форму Землі. Дуга простяглася на понад 2820 кілометрів від норвезького міста Хаммерфест до узбережжя Чорного моря – біля села Старо-Некрасівка. Названа на честь керівника дослідження, видатного російського астронома, геодезиста та математика Федеріка Георга Вільгельма Струве. У XX столітті Дуга Струве перестала бути геодезичним інструментом, з'явилися нові (супутникові) методи вимірювань, що дають більш точні параметри.

Последние новости