У мережі розганяють фейк про спалах гепатиту та карантин в Одеській області

У мережі розганяють фейк про спалах гепатиту та карантин в Одеській області. || Фото: gesund.bund.de

В інтернеті поширюється фейкова інформація про те, що на Одещині спалах гепатиту А та про карантин. Насправді, в області ситуація контролюється. Про це повідомили у пресслужбі Одеського обласного центру контролю та профілактики хвороб.

У відомстві зазначили, що за таких спалахів про них в обов'язковому порядку повідомляє МОЗ на своєму офіційному сайті та на сторінках у соціальних мережах. Крім того, на Одещині, то про ситуацію із захворюваністю тут також звітує обласний центр контролю та профілактики хвороб.

Зараз все найоперативніше у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

Як повідомила лікар-епідеміологіня відділу епіднагляду та профілактики інфекційних захворювань Одеського обласного ЦКПХ Світлана Кушнір, вірусному гепатиту A властива сезонність та циклічність підйому з інтервалом від чотирьох до шести років. Останній циклічний підйом в області розпочався у 2016 році і тривав чотири роки. Тоді реєструвався спалах захворюваності, переважно в освітніх закладах. Останній спалах гепатиту в області був зафіксований на початку 2021 року в багатодітній сім'ї. Тоді захворіло 17 людей, із них 16 – діти. Перебіг захворювання був переважно легким, тому хворі перебували на амбулаторному лікуванні”. Це був "завізний випадок", адже напередодні родина відпочивала у Єгипті. Основною причиною інших спалахів була несвоєчасна ізоляція хворих, недотримання правил особистої гігієни в осередках та підключення контактно-побутового шляху передачі.

2022 року в Україні було зареєстровано 281 випадок гепатиту А, а за дев'ять місяців цього року зареєстровано 314 випадків цього захворювання. Спалах гепатиту зараз зафіксований лише у Вінницькій області. У 2023 році на Одещині було всього два випадки захворювання.

Последние новости