Що відбувається на Зміїному та чому активувалися безпілотники на Одещині

Що відбувається на Зміїному та чому активувалися безпілотники на Одещині. || Фото ілюстративне: 24tv.ua

Армія РФ не може контролювати північно-західну частину Чорного моря корабельно-катерним складом, тому в цих умовах вона намагається "тиснути" авіацією на острів Зміїний. Про це на брифінгу Media Center Ukraine – Ukrinform повідомила начальник об'єднаного координаційного пресцентру Сил оборони півдня України Наталія Гуменюк.

За її словами, армія РФ час від часу намагається демонструвати своє "панування" у повітрі. Російські літаки тактичної авіації проводили в районі острова розвідку та намагалися направити туди керовані авіаційні ракети. Це свідчить про спроби зірвати функціонування навігаційного апарату, тому що вздовж острова Зміїний проходять рекомендовані морські шляхи.

Зараз все найоперативніше у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

Вона додала, що російські кораблі суттєво затиснуті у південно-східній частині акваторії Чорного моря та "не проявляють активності", проте ракетна небезпека з моря залишається. Армія РФ виводить ракетоносії на бойове чергування напередодні масованих комбінованих ракетно-дронових атак, ймовірно, для того, щоб зосередити увагу на повітряній обороні:

"Присутність на бойовому чергуванні підводного ракетоносія - це підвищена увага до морського напрямку, оскільки виявляти пуски з підводних човнів важко. Ракети, як правило, виходять і прямують на дуже невисокій дистанції від води і їх складно помітити радар. А перед ударом вони виходять на потрібну висоту, де їх можна виявити і залишається дуже мало часу на реагування. На сьогоднішній день усі ракетоносії заведені до пункту базування", – сказала Гуменюк.

Активність безпілотників в Одеській області

Гуменюк розповіла, що останнім часом ворог найчастіше використовує безпілотники розвідувального типу. Щодобово в операційній зоні сил оборони півдня України, а саме від Запоріжжя до Одещини, спостерігається близько 200 таких розвідувальних безпілотників. Однак такій розвідці суттєво заважає система радіоелектронної боротьби та вогнева робота:

"Вони працюють і з акваторії Чорного моря, працюють і вздовж лінії бойового зіткнення, намагаються максимально збирати інформацію і про віддалені регіони від лінії бойового зіткнення, глибше в ти", - пояснює військова.

Однією з причин такого активного використання БПЛА для розвідки є "літак".

"Здебільшого зараз бачимо після літакопаду, вони ставлять акцент на застосування тактичної авіації з акваторії Чорного моря в сенсі використання ракетних ударів. Тобто це напрям ракет протирадіолокаційних або керованих авіаційних ракет, але вже ставка не на керовані авіабомби", - розповіла Наталія Гуменюк..

Вона також зазначила, що, за інформацією британської розвідки, зміцнюється та ущільнюється охорона та оборона вхідної частини пункту базування ворожих кораблів. За її словами, більшість часу корабельно-катерний склад знаходиться саме в пункті базування та збирання надводної обстановки здійснює переважно радіолокаційним способом зсередини пункту базування. Ворог посилив активність безпілотних розвідників, якими збирає інформацію.

Последние новости