Токсини нікуди не ділять: море в Одесі відновилося, але є нюанс

Токсини нікуди не ділять: море в Одесі відновилося, але є нюанс. || Фото: censor.net

Концентрація токсичних речовин у водах Одеської затоки повернулася до показників до підриву Каховської ГЕС, проте їх склад та пропорції суттєво змінилися, що потребує додаткових наукових досліджень. Про це повідомив директор науково-дослідної установи "Український науковий центр екології моря" Віктор Коморін, передає " Думська ".

За словами вченого, протягом осінньо-зимового періоду концентрація токсичних речовин, яка одразу після підриву дамби Каховської гідроелектростанції російськими нацистами зашкалювала, зменшилася до звичайних показників, проте змінився склад та співвідношення таких речовин.

Зараз все найоперативніше в нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

"Якщо ми будемо дивитися на цифри, то начебто все стабілізувалося, проте я б не став називати це нормалізацією, так як під час штормів токсини, що накопичилися, піднімаються з дна і знову з'являються у верхніх шарах води. Їх склад змінився, і для вивчення згубності впливу на сукупність видів живих організмів, потрібні серйозні багаторічні дослідження", – наголосив він.

Згоден з ним і провідний науковий співробітник Інституту морської біології Національної академії наук України Юрій Квач, який вважає, що купатися на одеських пляжах цього року можна.

"Токсини нікуди не поділися, а замість зниклих видів морських організмів прийшли інші, зі своєю генетичною інформацією та адаптивною здатністю, і як це все вплине на стан фауни затоки, можна буде сказати лише через роки. Якщо говорити про купання в морі, то так, сьогодні можна, однак, що буде в найближчому майбутньому, які відбуватимуться процеси, пов'язані з цвітінням води і як вони вплинуть на її якість, не візьмуся судити.

Последние новости