Затримання хлопця з олігофренією та вадами серця: як прокоментували інцидент у ТЦК

Затримання хлопця з олігофренією та вадами серця: як прокоментували інцидент у ТЦК. || Фото ілюстративне: depositphotos.com

В Одесі в четвер, 30 травня, військовослужбовці ТЦК затримали хлопця, який має вади серця та діагноз "олігофренія". Відповідне відео опубліковали місцеві Telegram-канали.

Авторка ролика стверджує, що юнака доставили до збірного пункту, де він за пів години пройшов військово-лікарську комісію, яка визнала його придатним до військової служби у ЗСУ.

[telegram post="kurs_odessa/73409" desc=""]

Відео: Telegram-канал "Курс Одесса"

Зараз все найоперативніше в нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації.

Інцидент вже прокоментували в Одеському обласному ТЦК та СП. У військкоматі зазначили, що громадяни з діагнозом "олігофренія легкого ступеня" дійсно можуть бути визнані придатними до військової служби у тилових частинах забезпечення. Це підтверджується чинними нормативними актами, зокрема, Наказом Міністерства оборони № 262 від 27 квітня.

До того ж у ТЦК заявили, що жодних медичних документів, які підтверджують діагноз, хлопець не надав ані представникам Київського РТЦК та СП міста Одеса, ані членам військово-лікарської комісії. Військовозобов'язаний пройшов військово-лікарську комісію, після чого його визнали придатним до проходження служби. Усі процедури відбувалися відповідно до законодавства, яке регламентує порядок проходження медичних оглядів під час мобілізації.

Громадянам нагадали, що в Україні діє воєнний стан, що накладає певні обмеження та зобов’язання на військовозобов'язаних. Зокрема, кожен повинен постійно мати з собою військово-облікові документи, які засвідчують наявність хвороб чи інших причин, що можуть бути підставою для звільнення від мобілізації. Відсутність таких документів може призвести до непорозумінь та непередбачуваних ситуацій.

"У цьому конкретному випадку дії військовослужбовців були в межах правового поля, а сама процедура проведення медичного огляду відповідала встановленим вимогам. Просимо громадян уважно ставитися до своїх документів та відповідально підходити до виконання своїх обов’язків у період воєнного стану", – йдеться в повідомленні ТЦК.

Последние новости