Аудитори визнали Одеську кіностудію збитковою: що відповіли представники підприємства

Аудитори визнали Одеську кіностудію збитковою: що відповіли представники підприємства. || Фото: odessa.detivgorode.ua

Через неефективні управлінські рішення керівництва та бездіяльність акціонерів Одеська кіностудія стала збитковою і ризикує припинити своє існування.

Про це в середу, 5 червня, повідомили у пресслужбі Південного Офісу Держаудитслужби.

Зараз все найоперативніше в нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації.

Аудитори стверджують, що за останні п’ять років через неефективні управлінські дії та рішення кіностудія недоотримала доходи або втратила таку можливість, а також здійснила зайві витрати на загальну суму понад 400 мільйонів гривень. Підприємство досі не зареєструвало речові права на нерухоме майно – земельні ділянки ПрАТ "Одеська кіностудія", що розташовані в елітній зоні Одеси на узбережжі Чорного моря загальною площею 6,62 гектара. Через таке зволікання кіностудія може безповоротно втратити землі, первісна вартість яких складає понад 61 мільйон гривень. До того ж не переооцінили вартість майна, що належить кіностудії. Унаслідок цього вартість її активів знизилася на майже 200 мільйонів гривень.

Також, за даними аудиторів, проблеми кіностудії пов’язані з доходами від авторських прав на свою продукцію. Державне агентство України з питань кіно передало приватній структурі ТОВ "Фірма Будущеє" виключні майнові авторські права на використання національної культурної спадщини та загальнодержавної власності України – Фільмофонду, створеного ДП "Одеська кіностудія художніх фільмів" у період з 1955 по 1991 роки. Загалом нараховується 269 картин, серед яких загальновідомі фільми: "Д’Артаньян і три мушкетери", "Пригоди Електроніка", "Місце зустрічі змінити не можна", "Діти капітана Гранта". Через це "Одеська кіностудія" не отримала додаткових надходжень на суму майже 13 мільйонів гривень.

Ще однією проблемою є  отримання доходів від роялті, які є значно меншими, ніж собівартість створених протягом п’яти останніх років компанією фільмів. Така ситуація може завдати збитків на суму понад 40 мільйонів гривень.

Як коментує заяву аудиторів Одеська кіностудія

У пресслужбі Одеської кіностудії заявили, що сума 400 мільйонів гривень, яка зазначена в матеріалах, є маніпулятивною.

"Дана цифра взята з описової частини аудиторського висновку, де складені математичним шляхом усі цифри, які є не більше, аніж економічним припущенням спеціалістів, які проводили аудит і не мають відношення до безпосередньої перевірки, результати якої викладені в акті ревізії. Крім того, описова частина, яка підкреслила окремі види діяльності, не має прямого впливу на Одеську кіностудію", – йдеться в повідомленні.

В акті ревізії міститься інформація про перевірку двох порушень на загальну суму близько мільйона гривень. Ці порушення вже усунули.

Одеська кіностудія працює стабільно, жодних загроз її існуванню не існує. У підприємства немає заборгованості по зарплатах і податках.

Також Одеська кіностудія є активним учасником кінематографічного процесу. Від початку повномасштабного вторгнення завершили зйомку трьох картин. Зараз працюють над повнометражним художнім фільмом "Режисер". YouTube-канал кіностудії налічує понад 1,7 мільйона підписників і приносить значний дохід. Музейно-виставковий комплекс постійно оновлюється та є стабільним джерелом прибутків підприємства. На території кіностудії регулярно проходять благодійні заходи: екскурсії, кінопокази, імерсивні виставки для ветеранів, внутрішньо переміщених осіб, учасників бойових дій та їхніх сімей.

За останні п'ять років кіностудія отримала за свої роботи понад 40 кінонагород на різних фестивалях.

Последние новости