Командувач ВМС України: РФ планувала взяти Одесу в обручку і після цього висадити морський десант

Командувач ВМС України: РФ планувала взяти Одесу в обручку і після цього висадити морський десант. || Фото: скриншот відео

У першому місяці повномасштабної війни ворог планував взяти Одесу в обручку і лише після цього висадити морський десант, але лише у разі рішучого успіху на Миколаївщині. Про це в інтерв'ю журналістці Наталії Мосійчук розповів командувач Військово-морськими силами віце-адмірал Олексій Неїжпапа.

"Морська десантна операція, як правило, це не основний вид операцій при повномасштабних бойових діях, – сказав він. – Це допоміжна операція на приморському напрямку. Для її проведення противник спочатку мав досягти успіху на суші. Не опанувати Миколаєва, хоча це теж теж було в його планах, а обійти його з півночі, щоб взяти Одесу в обручку.

Зараз все найоперативніше у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

Плани зірвала українська 80-та десантно-штурмова бригада, яка зупинила російську колону під Вознесенськом.

З його слів, з початку повномасштабної війни ворожий флот вів біля узбережжя Одеської області демонстраційні дії. Він сформував угруповання десантних кораблів із повним бригадним комплектом морської піхоти. Там були кораблі вогневої підтримки, забезпечення, група ізоляції району бойових дій та носії "калібрів", які обстрілювали всю країну.

"Їх кораблі підходили до берега, хоча знали, що він замінований. Загалом це було необхідно, щоб змусити нас тримати там війська – ту ж 35-ту бригаду морської піхоти, 28-у механізовану, – які були потрібні на інших напрямках. Усі за класикою військового мистецтва, як у книжці. І ми це чудово бачили, бо колись навчалися за тією ж книжкою”, – заявив адмірал Неіжпапа.

Последние новости