На Одещині виявилася найдешевша земля в Україні

На Одещині виявилася найдешевша земля в Україні. || Фото: focus.ua

На Одещині виявилася найдешевша земля в Україні. Середня вартість гектара сільськогосподарських угідь тут становить 32,8 тисячі гривень, що нижче за середній показник по країні. Про це повідомляє Opendatabot.

При цьому ринок землі на Одещині має значний потенціал з кількох причин:

Зараз все найоперативніше у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

1. Кліматичні умови: Одеська область має посушливий клімат, що впливає на врожайність та відповідно ціну землі.

2. Транспортна інфраструктура: Незважаючи на розвинену морську інфраструктуру, внутрішні транспортні мережі потребують модернізації для забезпечення більш ефективного перевезення сільськогосподарської продукції.

3. Конкуренція: Порівняно з іншими регіонами, конкуренція серед покупців землі на Одещині менша, що також впливає на ціни.

Де купують землю в Україні

Так, за три роки відкритого ринку землі в Україні уклали понад 254 тисячі угод з купівлі-продажу сільськогосподарських земель. Загалом українці придбали близько 567 322 гектарів землі із середньою вартістю 41 тисячу гривень за гектар.

Першого року після відкриття ринку землі придбали 179 921 гектар. За весь час роботи ринку найбільш затребуваними стали угіддя на Полтавщині, де продали 60 360 гектарів за середньою ціною 42,75 тисячі гривень за гектар. На другому місці – Дніпропетровщина із 58869 гектарами, а на третьому – Харківщина із 54458 гектарами.

Після початку повномасштабної війни за перші шість місяців 2024 року українці придбали 17 036,6 гектарів землі на Полтавщині, сплативши в середньому по 52,59 тисячі гривень за гектар. У Дніпропетровській області за цей період продали 12 952,7 га землі по 34 тисячі гривень за га. Війна також змінила трійку лідерів: замість прифронтової Харківщини до них увійшла Кіровоградщина, де продали 9375 га по 38 тисяч гривень за га.

2024 року найдорожчими стали землі в Івано-Франківській області, де гектар землі коштував 101 тисячу гривень. Загалом середня вартість гектара сільськогосподарських угідь в Україні на початок 2024 року трохи перевищує 36 тисяч гривень.

На Одещині виявилася найдешевша земля в Україні. || Фото: opendatabot.ua

Последние новости