Неприємний запах в Одесі: що кажуть щодо смороду екологи та міська влада

Жінка прикриває ніс рукою. || Фото ілюстративне: УНІАН

В Одесі вже майже тиждень відчувається неприємний запах. А от точну причину цього смороду досі не назвали.

За даними Одеської міської ради, станом на ранок і день у четвер, 1 серпня, перевірили стан атмосферного повітря на Об'їзній дорозі (на території санаторію Куяльник), Шкодовій горі, у селищі Малодолинському (за адресою вулиця Паромна, 5), на вулиці Грушевського, вулиці Хімічній, Французькому бульварі, 85, у провулку Отонівському, 6. Перевищень норм гранично допустимих концентрацій в атмосферному повітрі не виявили. Перевірку проводили в період з 08:10 до 16:00.

Зараз все найоперативніше в нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації.

Водночас дані моніторингу повітря, які оприлюднив факультет гідрометеорології та екології Одеського національного університету імені Мечнікова, свідчать про те, що вночі 1 серпня вміст SO2 понад дві години поспіль був вище 550 мкг/м&³3;, тоді як гранично допустима концентрація цього газу не має перевищувати 500 мкг/м&³3;. Переважно саме вночі місцеві мешканці відчувають неприємний запах.

У пресслужбі Державної екологічної інспекції Південно-Західного округу вважають, що причина неприємного запаху криється у природних процесах, що відбуваються у водоймах з високим вмістом органіки.

"Спекотне літо прискорює відмирання рослинності та інших живих організмів, що призводить до зниження рівня розчиненого кисню у воді. Органіка, яка залишається, осідає на дні, де в умовах відсутності кисню починаються процеси метаноутворення і сульфатредукції, тобто відбувається розкладання залишків органіки в безкисневому середовищі з утворенням метану та сірководню. Саме сірководень (H2S), газ із характерним запахом "тухлих яєць", стає основним джерелом цього неприємного аромату", – зазначили екологи.

Последние новости