Під час нічної атаки "Шахеди" з Одеської області залетіли на територію Румунії (оновлено)

"Шахеди" в небі. || Фото ілюстративне: Сили оборони Півдня України

У ніч проти неділі, 8 вересня, "Шахеди", якими росіяни вкотре атакували Одеську область, порушили повітряний простір Румунії. Про це повідомили у пресслужбі Повітряних Сил ЗС України.

Повітряна тривога через загрозу застосування ударних БпЛА в Одеській області вночі тривала понад 3,5 години: з 01:21 до 04:53.

Зараз все найоперативніше в нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації.

Станом на 01:58 ударні БпЛА заходили в Одеську область у напрямку Сарати. О 02:33 стало відомо про "Шахеди" в районі Татарбунарів і Широкого, а в 02:36 – у напрямку Вилкового. О 02:49 військові повідомили, що група ударних БпЛА порушила повітряний простір Румунії. Станом на 02:59 безпілотник в Одеській області летів курсом на Садове, БпЛА на півдні Одеської області прямував на Вилкове та Кілію, а "Шахед" на території Румунії був у районі Сабангії. О 03:41 з'ясувалося, що БпЛА покинув територію Румунії, пролетів Вилкове та продовжує рухатися у прибрежній акваторії моря Одеської області.

За даними Повітряних Сил ЗС України, уночі 8 вересня росіяни атакували Україну 23 "Шахедами". Ворог запустив ударні безпілотники з території Курська та Чауди. Протиповітряна оборона працювала в Одеській, Дніпропетровській і Харківській областях – 15 дронів вдалося знищити. Ще два зникли з локації, імовірно, впавши під впливом засобів РЕБ.

ОНОВЛЕНО: У пресслужбі Міноборони Румунії підтвердили, що під час обстрілу Одеської області російський ударний БпЛА атакував і румунську територію. Для моніторингу ситуації в повітря підняли два літаки F-16. Один із дронів увійшов у румунський повітряний простір – його відстежили радари. За попередньою інформацією, у безлюдній зоні біля селища Периправа є ураження румунської території. Зранку в цьому районі проводили розвідку.

"Міністерство національної оборони рішуче засуджує ці атаки, здійснені РФ проти окремих об'єктів та елементів української цивільної інфраструктури", – йдеться в повідомленні відомства.

ОНОВЛЕНО: Заступник генсека НАТО Мірча Джоане заявив, що російський "Шахед" залетів до Румунії ненавмисно, тому підстав для застосування п’ятої статті статуту НАТО, яка передбачає колективний захист держави-члена, що став жертвою збройного нападу, – немає. 

"Хоча у нас немає інформації, яка б вказувала на навмисний напад Росії на союзників Альянсу, ці дії є безвідповідальними і потенційно небезпечними", – зазначив Джоане.

Последние новости