Італія допоможе Одесі відновити п'ять пошкоджених унаслідок обстрілів пам'яток: які саме

Руйнування в Одеському художньому музеї після обстрілу ввечері 5 листопада 2023 року. || Фото: UNESCO Kyiv/X

Навесні поточного року Україна та Італія уклали меморандум про відновлення зруйнованих унаслідок російських атак об'єктів ЮНЕСКО в Одесі. Згідно із цією домовленістю, Україна мала отримати 45 мільйонів євро на проведення протиаварійних і консерваційних робіт. 

Як повідомив голова Італійської Агенції з питань Співробітництва в галузі Розвитку AICS П'єтро Піпі під час свого виступу на Odesa Economic Revival Forum у четвер, 12 вересня, українська та італійські сторони співпрацюватимуть напряму, без міжнародної організації в якості посередника, однак мають визначити свого представника в наглядовій раді.

Зараз все найоперативніше в нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації.

Італійці почали обговорення щодо реалізації проєкту ще на початку поточного року, однак тоді виникли бюрократичні перепони. Розпочати відновлення зруйнованих одеських пам'яток планують у 2025. План відбудови розрахований на три роки.

Програма допомоги від Італії передбачає співпрацю у трьох сферах: будівельних роботах, системі управління культурною спадщиною та навчанні українських реставраторів італійськими колегами.

З п'яти будівель, які відремонтують за допомогою Італії, чотири перебувають на балансі ОВА, а ще один — міськради.

Як повідомив у коментарі Укрінформу голова Департаменту культури та євроінтеграції Одеської міськради Іван Ліптуга, йдеться про філармонію, музей Західного та Східного мистецтва, літературний музей, художній музей та будинок Зонтага за адресою Приморський бульвар, 6. На останню з цих пам'яток в італійської сторони свої плани.

"У цьому будинку, який ми відреконструюємо, хочемо, щоб був центр з управління культурною спадщиною. Щось живе, місце, де проходитимуть лекції, навчання тощо", – зазначив П’єтро Піпі.

Последние новости