В Одесі перейменують залізничну станцію: як проголосувати

В Одесі перейменують залізничну станцію: як проголосувати || Фото: freepik.com

З 16 по 30 вересня в Одесі відбувається електронне обговорення щодо перейменування об'єкта топонімики Одеси – залізничної станції. Про це повідомляє пресслужба міськради.

Так, йдеться про перейменування зупинного пункту "1297 км" за маршрутом "Одеса-Головна – Колосівка" на зупиночний пункт "Шевченка".

Зараз все найоперативніше у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

Що не так із назвою

Назва пункту зупинки "1297 км" є відстанню до зазначеного пункту зупинки, яка розраховувалася раніше так званого нульового кілометра, що знаходиться на території країни-агресора. Саме тому вказана назва підпадає під вимоги Закону України "Про засудження та заборону пропаганди російської імперської політики в Україні та деколонізації топонімії" та підлягає обов'язковому перейменуванню.

Відповідно до статті 5 Закону України "Про географічні назви" назви залізничних станцій, портів, пристаней, аеропортів та інших об'єктів транспорту мають бути похідними від назв населених пунктів або їх частин, у яких або поряд з якими вони розташовані. Зазначені об'єкти транспорту, розташовані поза населеними пунктами, найменуються з урахуванням назв найближчих географічних об'єктів.

При звірці фактичних назв зупиночних пунктів з "Тарифним керівництвом № 4»"АТ були виявлені відмінності в назві зупиночного пункту на ділянці, а саме: фактична назва – пункт зупинки "Шевченка", а в "Тарифному керівництві № 4" – пункт зупинки "1297 км”.
Зупинковий пункт знаходиться навпроти селища Шевченка Пересипського району Одеси. Тому запропоновано нову назву (яка і є фактичною) – пункт зупинки "Шевченка".

Перейменування не потребує фінансових видатків з бюджету Одеси.

Як проголосувати

Електронне обговорення проводиться з 10:00 16 вересня до 10:00 30 вересня 2024 року на вебпорталі Одеської міської ради "Соціально активний громадянин" за посиланням у спеціальному електронному сервісі "Громадське обговорення". Процес електронного обговорення відображається в електронному сервісі як реального часу.

До участі в електронному обговоренні допускаються члени територіального товариства Одеси, які на момент опитування досягли вісімнадцяти років та місце проживання яких зареєстроване/задеклароване на території Одеси.

Для створення онлайн-кабінету на вебпорталі потрібна реєстрація користувача з використанням електронної автентифікації користувача у сервісі електронної автентифікації інтегрованої системи електронної ідентифікації ID.GOV.UA за допомогою кваліфікованого електронного підпису (на файловому, хмарному або інших захищених носіях), сервісу "Дія". НБУ тощо. та заповнення на веб-порталі додаткових полів відповідної форми. Потрібно внести таку інформацію:

- дата народження;
- адреса місця проживання;
- контактні дані для зв'язку з користувачем (адреса електронної пошти; номер мобільного телефону).

Електронне обговорення здійснюватиметься шляхом вибору відповіді "Так"/"Ні".

Последние новости