Без Шампані: у Франції виступили проти перейменування села на Одещині

Без Шампані: у Франції виступили проти перейменування села на Одещині. || Фото: france.fr

Перейменування села Надеждівка Арцизької громади на Одещині на "Шампань" затягується через посольство Франції. Про це повідомив староста села Дмитро Терзі.

Як виявилось, на ім'я голови Верховної Ради Руслана Стефанчука 1 серпня надійшов лист від посольства Франції в Україні, де просять не давати таку назву селу.

Зараз все найоперативніше у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

Як зазначається у документі, згідно зі статтею 208 Угоди про асоціацію між Україною, з одного боку, та Євросоюзом, Європейським співтовариством з атомної енергії та їх державами, з іншого боку, підписаною у 2014 році, географічна вказівка Champagne, а також її транскрипція українськими літерами " Шампань підлягає захисту з 1 січня 2026 року.

"У разі прийняття така зміна назви суперечитиме цьому міжнародному зобов'язанню України, особливо у світлі рішення Європейської Ради від 14 грудня 2023 року про початок переговорів з нею про вступ до Європейського Союзу. Оскільки йдеться про важливу для нас проблематику, у такому разі вже в 2026 року ми будемо змушені порушити питання про нову зміну назви цього населеного пункту.

Тому, з метою сприяти повній імплементації Угоди про асоціацію, яка об'єднує нас, та запобігти ускладненню майбутніх переговорів про вступ, ми були б вдячні за утримання від винесення на розгляд зазначеного клопотання про зміну назви села Надеждівка”, – зазначили у посольстві Франції.

Зазначимо, що у березні 2023 року погодили перейменування села. Нове найменування населений пункт отримав завдяки місцевому ТОВ "Шампань Україна" Однак уже 25 квітня монобільшість депутатів Верховної Ради заблокувала проект Постанови "Про перейменування окремих населених пунктів та районів".

З компромісної Постанови, якою Верховна Рада перейменувала 25 населених пунктів Одеської області, вилучили вищезгадане село. Яку назву чекає Надеждівку поки що на стадії обговорення у Верховній Раді.

Последние новости