В Одесі відновили будівельні роботи біля "Будинку з однією стіною"

В Одесі відновили будівельні роботи біля "Будинку з однією стіною". || Фото: t.me/ganul93

В Одесі відновили будівельні роботи біля знаменитого "Дому з однією стіною" або "Відьминого дому", який є пам'яткою архітектури. Про це стало відомо із соціальних мереж.

Так, зважаючи на все, пам'ятку у Воронцовському провулку, 4 знову хочуть забудувати. Нині там розпочалися підготовчі будівельні роботи.

Зараз все найоперативніше в нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

Нагадаємо, що у травні 2012 року впритул до сусіднього фасаду пам'ятки почалося будівництво двоповерхового будинку, що загрожувало значно знизити туристичний ефект, також у будинку утворилися тріщини. У зв'язку з цим навколо будівництва спалахнув скандал, що викликав протести як громадськості, так і низки відомих діячів. Після розголосу будівництво було припинено.

2017 року спроби знову відновилися, тоді активісти знову провели кілька акцій, під час однієї навіть пішли на штурм будмайданчика та зупинили роботи.

Хоча сам забудовник мав усі необхідні дозвільні документи для спорудження об'єкта. Крім того, згідно з планом він мав відреставрувати фасад архітектурної пам'ятки. Незважаючи на зупинення будівництва, ремонт фасаду все одно провели.

Що відомо про "Плоский дім"

Зазначимо, що триповерховий "Плоский" будинок у 1880-х роках ставився до прибуткових і належав банкіру та консулу Георгію Рафаловичу. Свою назву будинок отримав через те, що при погляді з певного ракурсу створюється враження відсутності бічної стіни. Але насправді бічна стіна примикає до фасадної під дуже гострим кутом, оскільки спочатку ділянка мала незручну для будівництва форму деформованої трапеції.

Хто з одеських архітекторів проектував цей будинок, достеменно невідомо. За однією з версій, автором проекту був Дмитро Клімов, за іншою – Дмитро Тележинський.

Крім самого власника будинку, тут мешкали відомі люди, наприклад, Борис Вітте, брат тодішнього міністра фінансів імперії Сергія Вітте. У радянський період квартири перепланували під комунальні.

Последние новости