Як триває реформа шкільного харчування в Одесі та у чому суть

Як триває реформа шкільного харчування в Одесі та у чому суть. || Фото: t.me/odeskaODA

21 жовтня перша леді України Олена Зеленська відвідала чотири об'єкти, де запроваджується реформа шкільного харчування на Одещині. Там відпрацьовують різні моделі організації харчування. Про це стало відомо під час пресконцеренції для журналістів.

"Ніхто не втілював подібну реформу під час оборони. І це важливіше для її команди кожен зворотний зв'язок – від преси, батьків, кухарів, усіх, кому не байдужа турбота про дітей. Тому що саме зараз мають захищати їхню стійкість, сили вчитися і жити. І гідний шкільний обід – одна із складових нашого піклування", – сказала Олена Зеленська.

Зараз все найоперативніше у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

Вона наголосила, що результати реформи шкільного харчування будуть продемонстровані під час Європейського регіонального саміту шкільного харчування, що відбудеться 12–13 листопада у Києві.

Де побувала перша леді

Зокрема, Зеленська разом із журналістами та головою Одеської ОВА Олегом Кіпером відвідали Фонтанську громаду, де діє базова кухня для дитячого садка "Карамелька", яка щодня забезпечує чотириразове харчування для 90 вихованців. Були й у Авангардівському ліцеї, який відвідує понад 800 учнів і функціонує опорна кухня, що забезпечує харчування ще трьох шкіл суспільства.

Також побачили перспективи впровадження нової базової кухні у Прилиманському ліцеї.

Окрему увагу приділили Одеському центру професійно-технічної освіти, де функціонує один із трьох кулінарних хабів області. Саме тут кухарі шкільних їдалень підвищують свою кваліфікацію, впроваджуючи нові стандарти. Спілкування із співробітниками інших хабів з півдня та півночі Одещини відбулося у форматі телемосту.

Що зміниться в харчуванні та готуванні

Жителям Одеської області обіцяють, що тепер у школах буде різноманітна, смачна та корисна їжа. Наприклад, в обіди додадуть більше фруктів та овочів, м'яса, а також збільшать порції. Смаженого взагалі не буде, лише на пару.

Кухарі освітніх закладів вивчають нове меню, розроблене дієтологами та нутриціологами. Загалом в Україні модернізували вже третину їдалень, на Одещині працює майже десять ведень щодо нової реформи та три харчоблоки. До кінця року їх уже має бути 13.

Підготували вже майже 3000 тисяч кухарів, з яких 593 – лише на Одещині.

Будуть нові кухні та їдальні

Заступник міністра освіти та науки України Андрій Сташков під час візиту до Одеської області повідомив, що до кінця року 173 школи в Україні отримають нові кухні та їдальню. У пріоритеті великі школи у великих громадах. Субвенції на ремонт становлять півтора мільярда гривень.

Зазначимо, що реформу шкільного харчування запровадили у 2020 році, а повна модернізація має відбутися до кінця 2027-го. Також уряд України надав 2 мільярди гривень на безкоштовне харчування учнів 1-4 класів з жовтня 2024 року. Кошти передадуть місцевим громадам субвенцію для забезпечення гарячими обідами молодших школярів.

Фото: t.me/odeskaODA

Последние новости