В Одесі зареєстрували черговий випадок підозри на ботулізм через овочеві консерви, куплені на Привозі у приватника. Про це повідомляє регіональна Держспоживслужба.
"Це вже не перший випадок на Одещині цього року. Наші фахівці вважають, що епідемічна ситуація щодо захворювання на ботулізм ускладнилася саме тому, що з настанням військового стану люди все більше почали самостійно готувати та продавати консервовану продукцію на ринках", – йдеться у повідомленні..
Зараз все найоперативніше у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації
Ботулізм – це важке харчове отруєння, зумовлене споживанням продуктів, які містять ботулотоксини. Найчастіше отруєння ботулотоксином пов'язане із вживанням м'ясних консервованих продуктів, тушонок, паштетів, консервованих грибів та овочів. Небезпечні зазначені продукти, виготовлені саме в домашніх умовах, тому що не завжди при консервуванні дотримується рецептури виготовлення в частині кислотності, концентрації солі, а особливо температурної обробки – знищення збудника відбувається тільки при автоклавуванні. Руйнується ботулотоксин при кип'ятінні, але консервовані овочі, в'ялені копчені рибопродукти такої обробки перед вживанням не піддаються, тому частіше виникає ботулізм від їх вживання.