Чи може на Одещині статися землетрус: відповідь сеймолога

Чи може на Одещині відбутися землетрус: відповідь сеймолога. || Фото: pexels.com

Україна знаходиться на поясі, в якому стався землетрус у Туреччині, і найбільш відчутні поштовхи можуть статися на Одещині. Про це розповів сейсмолог Олександр Кендзера в ефірі 24 каналу.

Кендзера зазначив, згідно з картами сейсмічної небезпеки України, на південному заході Одеської області сейсмічні впливи можуть бути найбільшими. Вони можуть сягати восьми і навіть дев'яти балів за десятибальною шкалою.

Зараз все найоперативніше у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

Тому фахівець порадив враховувати в Одесі та інших регіонах параметри сейсмічної небезпеки, де вже збудовано об'єкт, або планують будівництво. Однак сейсмолог зазначив, що катастрофічних наслідків можна запобігти.

Кендзера зазначив, що землетруси, що відбуваються у певних зонах, виявляються на конкретному майданчику однаково. Тобто коли є інформація, як коливатиметься майданчик, потрібно спроектувати будинок, де не виникатимуть хвилі, що резонують із цими хвилями від вогнищ землетрусів. У такому разі землетруси будуть, але нічого не руйнуватиметься.

Він також зазначив, що у Туреччині знали, які можуть бути землетруси, але не провели достатньо роботи, щоб переконатися, що будинки будуть сейсмостійкими.

До речі, 6 лютого в Румунії в сейсмічній зоні Вранча стався землетрус магнітудою 4,6. Підземні поштовхи могли дійти до Одеської області.

 

Последние новости