Учора ввечері до Южненської міської лікарні госпіталізували семирічного хлопчика та п'ятирічну дівчинку з підозрою на отруєння грибами. Про це повідомили у пресслужбі Нацполіції Одеської області.
Правоохоронці встановили, що місцевий хлопчик гостював у своєї бабусі на Миколаївщині та бавився там із сусідською дівчинкою. Біля будинку діти знайшли та зірвали гриби. За словами малюків, їсти гриби вони не стали, проте, коли повернулися додому, їли брудними руками печиво. Через півгодини після цього перекушування і у хлопчика, і у дівчинки почалася нудота та блювання.
Зараз все найоперативніше в нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації.
Постраждалих дітей госпіталізували до найближчого медичного закладу.
Наразі встановлюються повні обставини події, після чого одеські правоохоронці надішлють всю наявну інформацію та зібрані матеріали колегам з Миколаївської області для прийняття процесуального рішення.
Як повідомили у пресслужбі ГУ "Одеський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України", за останній тиждень на Одещині зареєстрували три випадки отруєння дикорослими грибами. Постраждали чотири особи. Так, окрім отруєння дітей у Миколаївській області, сталося два випадки отруєння у Роздільнянському районі. У першому випадку, мешканка селища міського типу Захарівка вживала в їжу власноруч зібрані в місцевому лісі гриби схожі на маслюки. У другому – мешканка села Перекрестове зібрала у себе на городі та приготувала на обід дикорослі гриби схожі на печериці. Після вживання грибів обом жінкам стало погано. Під час виписки першій потерпілій поставили діагноз "Гастродуоденіт", проте не виключено, що такі проблеми зі здоров'ям могли загостритися саме після вживання грибів, адже навіть їстівні гриби вважаються "важкою" їжею.
Як уникнути отруєння грибами:
- Відмовитися від споживання дикорослих грибів, замінивши їх грибами, вирощеними штучно, які підлягають контролю та продаються у торговельній мережі;
- не купувати гриби на стихійних ринках;
- уважно оглядати гриби: звертати увагу на колір капелюшка, губки, ніжки;
- збирати тільки добре знайомі дикорослі гриби, а при найменшому сумніві відразу викидати гриб;
- не брати занадто молоді або старі дикорослі гриби, тому що їх легко переплутати з отруйними;
- не збирати дикорослі гриби поблизу трас, промислових підприємств, забруднених територій: гриби вбирають широкий спектр отруйних речовин, зокрема важкі метали;
- не збирати дикорослі гриби в посушливу погоду, оскільки гриб пересихає, віддавши воду і збільшивши концентрацію токсинів;
- не куштувати сирі дикорослі гриби;
- вдома ще раз ретельно перевірити гриби та викинути всі сумнівні;
- готувати дикорослі гриби протягом першої доби після збору;
- варити гриби не менше трьох разів, щоразу у свіжій підсоленій воді не менше 30 хвилин;
- зберігати страви з грибами в холодильнику в емальованому посуді не більше доби;
- оглядати двори та дитячі майданчики, де грають діти, на наявність дикорослих грибів, щоб усунути проблему до її появи;
- проводити роз'яснювальну роботу з дітьми про небезпеку, яку несуть у собі дикорослі гриби.