На що сходити до Одеського Оперного театру: 10 варіантів

На що сходити до Одеського Оперного театру: 10 варіантів.

На що сходити до Одеського Оперного театру: 10 варіантів. Фото: facebook.com/lyusya.bu

Дозвілля та їжа
28 лютого 15:38

Кожен одесит та гість міста має хоч раз у житті відвідати Оперний театр. А краще робити це регулярно, тому що наш Оперний гарний і всередині, і зовні.

Щоб похід до театру точно Вас не розчарував, Vgorode зібрав для Вас 10 постановок найкращого театру в місті, які варто подивитися.

Зараз все найоперативніше у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

Опера "Кармен"

Опера Опера

Опера Опера

Опера Опера

Кармен – опера Жоржа Бізе у чотирьох актах, лібретто Мельяка та Галеві за мотивами однойменної новели Проспера Меріме. Виконується французькою мовою та супроводжується синхронними титрами українською мовою.

Декорації заслуженого художника України Станіслава Зайцева та костюми Олени Лісникової виглядають дуже гідно. "Фішка" цієї вистави у пластиці артистів і звичайно ж видовищності.

Зазначимо, що опера "Кармен" є однією з найпопулярніших театральних вистав у світі.

Тривалість: три години, 30 хвилин

Скільки: 100-650 гривень

Опера "Катерина"

Опера Опера

Опера Опера

Опера Опера


Незважаючи на воєнний час, Одеський оперний перший з оперних театрів України провів у серпні – вересні 2022-го року VII Міжнародний фестиваль мистецтв "Оксамитовий сезон в Одеській опері". У його рамках відбулася наймасштабніша культурна подія – прем'єра опери Олександра Батьківщина "Катерина" поемі Тараса Шевченка. Автором ідеї, художньою керівницею цього унікального авторського проекту стала заслужена працівниця культури Надія Бабич.

У листопаді у Королівському театрі Мадрида Одеська опера здобула престижну міжнародну нагороду INTERNATIONAL OPERA AWARDS у номінації "Кращий оперний театр". Її називають "Оперним Оскаром".

Після оперу показували по телебаченні. Вона стала важливим кроком на шляху включення української опери до контексту сучасного світового оперного простору, символом незламності та стійкості української нації.

Тривалість: дві години, 20 хвилин

Скільки : 100-700 гривень

Опера "Набукко"

Опера Опера

Опера Опера

Опера Опера

Джузеппе Верді в 1841 році в опері "Набукко" передає сучасникам і майбутнім поколінням тривогу і переживання за Храм земний перед кошмаром майбутнього, відчуваючи тремтіння, яке охопило Європу ще тоді, перед 1848 роком.

Події VI століття до нашої ери осмислюються та переживаються нами на рівні нового інтелектуального та емоційного розуміння. Верді об'єднує в один ланцюг минуле та сьогодення, і його сила думки проявляється у сьогоднішньому часі новими викликами та загрозами для земної цивілізації.

Військо Набукко – царя Вавилонського Навуходоносора ІІ виглядає сучасним бездуховним монстром, готовим, будучи зомбованим владою, стерти з лиця землі святий Храм. Воно уособлює зло, сутність якого – смерть. Першосвященик Захарія перед такою страшною ворожою навалою намагається навіяти своєму народові надію, врятувати Храм, волаючи про спасіння до Всевишнього.

Опера на чотири дії (виконується з одним антрактом). Лібретто Темістокле Солера. Відеограф – Віталій Галак.

Тривалість : дві години, 30 хвилин

Скільки: 100-550 гривень

Опера "Орфей та Евредика"

Опера Опера

Опера Опера

Опера Опера

Опера на три дії. Лібретто Раньєрі де Кальцабіджі.

Це сучасний погляд на класику. Сумна філософська історія, за якою глядачам буде дуже цікаво стежити, а потім і сперечатися. За словами режисера-постановника Павла Кошки, його надихнули проблеми сучасної людини, розвиток технологій.

Тривалість: дві години

Скільки : 100-600 гривень

Балет "Дон Кіхот"

Балет Балет

Балет Балет

Балет Балет

Балет на дві дії. Лібрето Маріуса Петипа за мотивами однойменного роману Мігеля де Сервантеса. Хореографія Маріуса Петипа та Олександра Горського.

Кінематограф, живопис, театр, музична сцена неодноразово зверталися до сюжету роману Мігеля де Сервантеса "Премудрий ідальго дон Кіхот Ламанчський".

Одним із найкращих вважається балет у постановці хореографа Маріуса Петипа. Під час підготовки лібрето майбутнього спектаклю він використав глави роману Сервантеса, присвячені весіллі Кітерії і Комачо (у балеті вони отримали імена Кітрі і Базиля). Головні герої роману – Дон Кіхот та Санчо Панса у балетному сюжеті стали персонажами другого плану.

Вперше одеська публіка побачила балет у лютому 1933 року у постановці Павла Вірського та Миколи Болотова. Протягом майже столітнього періоду вистава зазнавала трансформації та оновлення, представляючи публіці все розмаїття стилів та хореографічних засобів балетного мистецтва. Востаннє оновлену версію балету представили публіці влітку 2022 року в хореографічній редакції завідувача балетної трупи Одеської національної опери, заслуженого артиста України Гаррі Севояна та заступника завідувача балетної трупи Янини Кисельової.

Тривалість: дві години

Скільки : 100-650 гривень

Carmina Burana

Carmina Burana.Carmina Burana. Фото: operahouse.od.ua

Carmina Burana.Carmina Burana. Фото: operahouse.od.ua

Carmina Burana.Carmina Burana. Фото: operahouse.od.ua

Основою сценічної кантати (1936 – 1937) Орфа стали 24 вірші з однойменної збірки середньовічної поезії. Назва в перекладі з латині означає "Пісні Бойєрна" і відповідає назві оригінального манускрипту Codex Buranus, знайденого в 1803 в бенедиктинському монастирі Бойєрн. Автори віршів – поети і ченці, студенти і школярі, що подорожували світом і писали латинською, старонімецькою та старофранцузькою мовами.

Пісенні та оркестрові номери, зіставлені контрастно один одному, є різноманіттям картин світу: в одних оспівуються радості життя, щастя, неприборкані веселощі, краса весняної природи, любовна пристрасть, в інших – нелегке життя ченців і мандрівних студентів, іронічна, надія. Основним філософським стрижнем кантати стали роздуми про те, що людина з усіма своїми маленькими радощами і смутком – лише іграшка в руках примхливої частки, символом непостійності якої є колесо фортуни, що постійно обертається.

Прем'єра в Одесі відбулася 28 та 29 лютого 2020 року.

Тривалість : година

Скільки: 100-600 гривень

Балет "Жизель"

Балет Балет

Балет Балет

Балет Балет

Балет вважається одним із найромантичніших творів останніх століть і став одним із найпопулярніших балетів у світі. Танець у "Жизелі" отримав поетичну одухотвореність. До сольних "фантастичних" партій увійшли різноманітні польоти, що створюють враження легкості персонажів. Героїні піднялися на пуанти. У "земних", нефантастичних образах танець набув національної характерності. У балеті встановився новий тип балетної драматургії, де танець є не ілюстрацією сюжетних епізодів, а стає головним поетичним засобом вираження художнього змісту.

У балеті Одеської опери художниця-постановниця – заслужена художниця України Наталія Бевзенко-Зінкіна. Дирегенти: заслужений артист України Шаврук Ігор, заслужений артист України Чернецький Ігор та Врублевський Володимир.

Тривалість: дві години

Скільки: 100-650 гривень

Білосніжка

Білосніжка.Білосніжка. Фото: operahouse.od.ua


Білосніжка.Білосніжка. Фото: operahouse.od.ua

Білосніжка.Білосніжка. Фото: operahouse.od.ua

Дитячий балет на дві дії. Лібретто Янини Кисельової за мотивами казки братів Грімм "Білосніжка та сім гномів".

За участю оркестру, солістів, артистів балету театру та зразкового ансамблю класичного танцю "Фуете" школи мистецтв №14, центру балету "Фуетте-гранд" (художні керівниці – Марина Козяр та Ганна Погорецька).

Тривалість: дві години

Скільки : 100-500 гривень

Балет "Дюймовочка"

Дюймовочка.Дюймовочка. Фото: operahouse.od.ua

Дюймовочка.Дюймовочка. Фото: operahouse.od.ua

Дюймовочка.Дюймовочка. Фото: operahouse.od.ua

Дитячий балет на дві дії, який виконується з одним антрактом. Лібрето Миколи Бровченка за мотивами однойменної казки Ганса Крістіана Андерсена. За участю солістів та артистів балету, оркестру театру, зразкового ансамблю класичного танцю "Фуете" та Центру "Фуете-Гранд" (художні керівниці – Марина Козяр та Ганна Погорецька).

Ви, напевно, знаєте, що героїня однойменної казки Ганса Крістіана Андерсена – крихітна дівчинка Дюймовочка народилася з чарівної квітки. На цей раз їй пощастило з'явитися на світ в Одеській опері.

Автори вистави, спеціально на замовлення театру, створили музику, лібрето, хореографію, ексклюзивні декорації та костюми, а балет та оркестр театру доповнили постановку.

Тривалість: одна година, 20 хвилин

Скільки : 100-500 гривень

Музична казка "Смарагдове місто"

Музична казка Музична казка

Музична казка Музична казка

Музична казка Музична казка

Казка у вдих діях. Виконується українською мовою.

Історію про дівчинку, що потрапила в чарівну країну, придумав американський письменник Лаймен Френк Баум. Його казка, що так полюбилася дітям, називається "Чарівник Країни Оз".

Музика Жоржа Бізе, Джузеппе Верді, Гаетано Доніцетті, П'єтро Масканьї, Джакомо Мейєрбера, Вольфганга Амадея Моцарта, Джованні Паїзіелло, Джоаккіно Россіні, Енгельберта Гумпердінка, Олександра Батьківщина.

Лібрето Тамари Каганович за мотивами казки Олександра Волкова "Чарівник Смарагдового міста".

Тривалість : дві години

Скільки : 70-350 гривень

Підписуйтесь на нас в Instagram, Facebook і Viber, щоб швидше дізнаватися про всі новини та читати наші ексклюзивні огляди.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах