Лекція про Михайла Коцюбинського" та кінопокази: куди піти в Одесі безкоштовно цього тижня

Куди піти в Одесі безкоштовно цього тижня.

Куди піти в Одесі безкоштовно цього тижня. Фото: facebook.com/igor.belov

Дозвілля та їжа
16 вересня 09:51

Для того щоб відпочити на тижні, необов'язково витрачатися. В Одесі проходять цікаві та корисні івенти, які можна відвідати безкоштовно.

Vgorode зібрав вам заходи, куди можна піти з 16 по 20 вересня 2024 року, абсолютно безоплатно.

Зараз все найоперативніше у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

Виставка "Текстильні подорожі" Світлани Василенко

Виставка Виставка

Персональна виставка одеської мисткині. Василенко Світлана Іванівна закінчила Академію архітектури та будівництва. Вонапрацювала архітектором. Була членом прикладної секції "Золотий платан" ТОВ НСХУ. Учасницею Міжнародного мистецького ярмарку прикладного мистецтва. Її роботи знаходяться у персональних колекціях Китаю, Америки, Ізраїлю.

Це перша персональна презентація робіт Світлани Василенко, хоч постійно бере участь у групових виставках з 2021 року.

Виставку можна відвідати виставку до 30 вересня щодня окрім суботи.

Де: арт-простір Універсального читального залу на вулиці Європейська (Катерининській), 67

Коли: до 30 вересня

Контакти : facebook

Лекція "Софія Яблонська" – цікаве дослідження Вікторії Пономаренко

Лекція "Софія Яблонська" – цікаве дослідження Вікторії Пономаренко.Лекція "Софія Яблонська" – цікаве дослідження Вікторії Пономаренко. Фото: bbc.com


Софія Яблонська: галицька поповна, що стала письменницею, фотографією та тревел-блогеркою. Ім'я цієї неймовірної жінки повернулося до українського культурного простору. А разом із ім'ям повернулися її твори та фантастичні фотографії.

На лекції ви почуєте розповідь про бурхливе, але цікаве життя Софії, про те, як формувався її характер і що їй довелося пережити в подорожах світом, хто в неї закохувався і що доводилося вигадувати, щоб зробити фотографії.

На лекції будуть говорити про перший твор Яблонської "Чар Марокка", в якому автор із жіночою спостережливістю, а водночас щирістю та доброзичливістю, зображує життя, звичаї, стосунки між людьми у Північній Африці.

Софія Яблонська була неперевершеною жінкою та багатогранною особистістю. Через все життя пронісла інтерес миром та людьми. Хоч би куди звали далекі горизонти, вона завжди почувалася українкою, дорогою міс-Україною.

Де: бібліотека імені Багрицького, вулиця Преображенська, 35а

Коли: 19 вересня о 16:00

Контакти : facebook

Персональна виставка Єлизавети Лісютіної

Відкриття персональної виставки Єлизавети Лісютіної.Відкриття персональної виставки Єлизавети Лісютіної. Фото: facebook.com/Королева Світлана

Єлизавета Лісютіна – художниця, ілюстратора книг, переможця багатьох всеукраїнських та міжнародних творчих конкурсів, лауреата Премії імені Палецького у 2022 році в номінації "Декоративний та народний живопис", тричі дипломантка міністра культури України, переможниця премії "Творча молодь Одеса" визнання – 2015".

2023 року стала магістром образотворчого мистецтва (закінчила художньо-графічний факультет ПНПУ імені Ушинського).

Єлизавета працює у різних техніках образотворчого та декоративно-ужиткового мистецтва.
В експозиції  представлені твори, виконані в техніках графіки, витинанки та паперопластики, що мають споконвічну історію та втілюють найвищі ідеали національного мислення.

Де: Музей української книги Одеської обласної універсальної наукової бібліотеки імені Грушевського, вулиця Троїцька, 49/51

Коли : до 1 жовтня з 10:00 до 17:00 (неділя вихідний)

Контакти : facebook

Лекція "Поетика життя та творчості Михайла Коцюбинського"

Лекція філологіні Ірини Нечиталюк про Михайла Коцюбинського.Лекція філологіні Ірини Нечиталюк про Михайла Коцюбинського. Фото: dovidka.biz.ua

У вересні виповнюється 160 років від дня народження видатного українського імпресіоніста від прози, завзятого сонцепоклонника Михайла Коцюбинського.

"Щось сильне тягне мене до літературної праці, і в літературі я відданий цілою душею", – стверджував Михайло Коцюбинський, котрий одним із перших почав писати модерну українську прозу.

Водночас сучасники називали Михайла Михайловича не інакше як "Сонцепоклонник" чи "Сонях". Саме таким він був за людською природою та особистим характером: "Так, я – сонях. Люблю сонячне повітря і, як сонце, тягнуся до сонця", – з радістю стверджував письменник.

Лекція філологіні Ірини Нечиталюк.

Де : Музей української книги Одеської обласної універсальної наукової бібліотеки імені Грушевського, вулиця Троїцька, 49/51

Коли: 17 вересня о 15:00

Контакти: facebook

Благодійний показ фільму від Одеської кіностудії "Диво в краю забуття"

Цього року у програмі кінопоказів шедеври українського кіно Одеської кіностудії та Національної кіностудії мистецьких фільмів імені Довженка.

Драму, екранізацію "Диво в краю забуття" знято на Одеській кіностудії 1991 року.

Це історія вбивства двох братів-близнюків, яких жителі села вважають однією людиною. Від страху, що прийшов Месія та надавати страшний суд, люди роблять нові злочини.

Режисер: Наталія Мотузко
Сценарист: Наталія Мотузко
Оператор: Віктор Ноздрюхін-Заболотний
Художники: Володимир Прохоров, Іван Пуленко
Композитор: Володимир Губа
Актори: Валентин Троцюк, Анатолій Хостікоєв, Раїса Недашковська, Костянтин Степанков, Олег Савкін, Неле Савиченко-Климене, Олександр Мовчан, Тарас Денисенко, Лев Перфілов, Станіслав Лісовий

Де: Одеська кіностудія, Французький бульвар, 33

Коли : 18 вересня о 16:00

Контакти : facebook, (048) 233-95-04

Заходи у Гончаренко-центрі

Заходи у Гончаренко-центрі.Заходи у Гончаренко-центрі. Фото: facebook.com/GoncharenkoCenterODS.Derevianko

У понеділок та середу з 15:30 до 19:00 дорослі можуть займатися англійською. У п'ятницю – з 17.00.

У вівторок о 14:00 відбудеться кінопоказ "Їжачок Сонік" (2020 рік). О 14:00 проходитиме Малювання для дітей (6+), а за годину – Рукоділля для дітей 6+. Увечері о 17:00 відбудеться зустріч для дружин військовослужбовців "Плюс-плюс": відкрита зустріч із психологом. Тема: "Апатія. Підвищення продуктивності".

У четвер, о 12:00, можна буде піти до ботсаду. О 14:00, відбудеться кінопоказ "Приборкувачка драконів" (2024 рік). О 16:00 проходитиме Малювання для дітей (6+), а за годину – Рукоділля для дітей 6+. Після, о 18:00 буде Нейрографіка.

У п'ятницю о 15:30 відбудеться майстер-клас "Прикраси в техніці макрамі для дітей" 6+.

Реєстрація обов'язкова (067) 276-18-32.

Де : Гончаренко Центр Одеса – Дерев'янко, вулиця Святолава Ріхтера, 2в, кут площі Дерев'янка, ЖК Чайка, вхід з торця будівлі з боку двору

Коли : 16-20 вересня

Контакти : facebook

Дитячі заходи на точці "Спільно"

Дитячі заходи на точці Дитячі заходи на точці

Тут проходять майстер-класи, малювання, ліплення з пастеліну, настільні та активні ігри. Діти можуть спробувати лего-конструювання/інтерактивні ігри/ігри на логіку. Анонси заходів публікують у день їх проведення, так що слідкуйте за ними в соціальних мережах.

Під час повітряної тривоги Дитяча точка "Спільно" не працює.

Де: Привокзальна площа, 2 (Приміщення Центрального залізничного вокзалу, зал підвищеного комфорту)

Коли: з 09:00 до 21:00 заходи публікують у день проведення в соцмережах

Контакти: telegram

Мовно-літературна вітальня "Дивослово"

Вітальня Вітальня

На заході вивчатимуть українську мову. Доступний для всіх категорій користувачів безкоштовно.

Де : відділ обслуговування користувачів ОННБ, вулиця Академіка Філатова, 1

Коли : 18 вересня об 11:00

Контакти : facebook

Група підтримки батьків загиблих захисників

Група підтримки батьків загиблих захисниківГрупа підтримки батьків загиблих захисників Фото: v-variant.com.ua

Приєднуйтесь до групи підтримки батьків загиблих захисників та захисниць. Тут ви знайдете співтовариство, яке розуміє ваші почуття і підтримуватиме вас.

У чому ефективність групових занять? У групі ви зустрінете інших батьків, які зрозуміють ваш біль і нададуть вам підтримку. У групі вас приймуть такими, якими ви є, з усіма вашими почуттями, які можуть бути складними та унікальними для батьків, які пережили втрату дитини. Ви можете відчути себе захищеними, вільними говорити про найскладніші речі, які, можливо, ви не можете висловити навіть своїм найближчим друзям чи родині. Ви станете активними учасниками свого лікування. Ви зможете поділитися своїм досвідом, вислухати інших та взяти участь у різноманітних активностях, спрямованих на покращення вашого самопочуття.

Група включає 15 сесій, зустрічатиметься раз на тиждень, спілкуватиметься протягом трьох годин у закритому форматі. Гарантують конфіденційність та надійність.

Групу підтримки для батьків загиблих захисників у Veterans Hub Odesa вестиме Олена Шитко, психологи гуманітарної організації Project Hope за підтримки USAID.

Реєструйся за цим посиланням.

Де : уточнюйте за телефоном

Коли : 20 вересня о 13:00 (по п'ятницях)

Контакти : facebook, (093) 000-39-79

Уроки англійської у Veterans Hub Odesa для ветеранів, військових та членів їхніх сімей

Уроки англійської у Veterans Hub Odesa для ветеранів, військових та членів їхніх сімей.Уроки англійської у Veterans Hub Odesa для ветеранів, військових та членів їхніх сімей. Фото: work.ua

Тут працюють дві групи з вивчення англійської. Перша група для початківців – навчання проходять у понеділок о 18:00. Друга група для рівня А1-А2 – заняття відбуваються щосуботи о 13:00. Викладає англійську Світлана Lite Point.

Де: уточнюйте за телефоном

Коли: 16 вересня о 18:00 (по понеділках)

Контакти : facebook, (093) 000-39-79

Презентація нової книги Едуарда Амчиславського "Актори, кіно, Одеса…"

Презентація нової книги Едуарда Амчиславського Презентація нової книги Едуарда Амчиславського

20 вересня – день народження поета-фронтовика Григорія Поженяна, життя та творчість якого тісно пов'язані з Одесою. Цього дня у Всесвітньому клубі одеситів відбудеться презентація нової книги члена Клубу, доктора мистецтвознавства Едуарда Амчиславського №Актори, кіно, Одеса…”, один із героїв якої – Поженян.

У книзі йдеться про 16 відомих майстрів кіно та театру, які народилися в Одесі, або співпрацювали з Одеською кіностудією. Серед них Леонід Утьосов, Володимир Самойлов, Богдан Ступка, Борис Зайденберг, Роман Карцев та інші.

Нещодавно за цю унікальну працю Амчиславський отримав муніципальну премію імені Івана Франка та звання лауреата Всеукраїнського конкурсу "Українська мова – мова єднання".

Також буде представлено третій том Утьосівської енциклопедії, створений Борисом та Едуардом Амчиславським. Останній візьме участь у презентації в онлайн-режимі з Нью-Йорка.

Захід проведе Олександр Галяс. Благодійний внесок за бажанням.

Де : Всесвітній клуб одеситів, вулиця Маразлієвська, 7

Коли : 20 вересня о 17:00 (по понеділках)

Контакти: facebook

Підписуйтесь на нас в Instagram, Facebook і Viber, щоб швидше дізнаватися про всі новини та читати наші ексклюзивні огляди.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах