Червона ікра: як не стати жертвою шахраїв в передсвятковому ажіотажі

Красная икра: как не стать жертвой мошенников в предпраздничном ажиотаж - фото

Красная икра: как не стать жертвой мошенников в предпраздничном ажиотаж - фото

Суспільство
13 грудня 2021 13:54

Наприкінці року на нас традиційно ллється потік «унікальних пропозицій» і «фінальних розпродажів». Час такий: усі шукають подарунки і запасаються продуктами до новорічного застілля, а виробники намагаються не впустити момент і розпродати якомога більше товарів, у тому числі тих, що давно залежалися.

Цього року в інтернеті чомусь особливо багато розпродажів «елітної парфумерії», лежанок для домашніх улюбленців і червоної ікри «нересту 2020». Давайте зупинимося на найяскравішому прикладі — червоній ікрі. Тим більше що цей продукт, на відміну від інших згаданих вище, ми приймаємо всередину.

За статистикою найбільше ікри — до 80% — продається в Україні у період новорічних свят. У цей час ікру купують не тільки шанувальники цього чудового продукту, але й ті, в чий раціон ікра потрапляє буквально раз на рік — на традиційному новорічному бутерброді. Очевидно, що такі покупці, по-перше, не проти заощадити, а по-друге, навряд чи зможуть відрізнити натуральний продукт від підробки. Цим і користуються шахраї, які пропонують товар сумнівної якості та незрозумілого походження, а інколи взагалі відверту підробку «по дуже привабливій ціні». Ціна пояснюється ліквідацією складу, закриттям магазину. Ще один «гачок» для споживачів — «три банки за ціною двох» і будь-які схожі варіанти

Левова частка такого сумнівного товару реалізується в інтернеті. Що з точки зору продавців дуже логічно: сертифікат якості мати не обов'язково, претензії пред'явити нікому, усі ризики несе сам покупець.

Що ж треба знати про ікру, щоб не потрапити на гачок шахраїв?

Звідки береться червона ікра

Основні світові постачальники ікри — США і Росія. Невелику кількість ікри також заготовлюють в Європі: Норвегії, Ісландії, Данії, Шотландії. Легальний імпорт ікри в Україну йде з США (штат Аляска). Прямі поставки ікри з Росії в Україну заборонені з 2015 року, вона потрапляє до нас контрабандою, тобто без будь-якого контролю якості, умов транспортування і зберігання.

Яка буває ікра

Ікра буває двох видів: заморожена і консервована. Заморожується ікра безпосередньо після вилову лосося із додаванням солі. Це абсолютно натуральний продукт, який при правильному зберіганні довго не втрачає своїх корисних властивостей. Важливо знати, що розморожувати ікру треба повільно, протягом 10-12 годин при температурі від нуля до 4-х градусів. 

Консервована ікра в Україні виробляється із замороженої. Крім ікри і солі до її складу можуть входити два антисептичних компонента: сорбінова кислота (Е200) і бензоат натрію (Е211). Ці нешкідливі консерванти, розроблені спеціально для консервованої ікри, і їх вміст не повинен перевищувати 0,1%. Щоб ікринки не злипалися, в консервовану ікру також можуть додавати рослинне масло або харчовий гліцерин (Е422).

Скільки коштує справжня ікра

Ціна ікри залежить, перш за все, від виду риби. Найдорожча — ікра нерки, кижуча і чавичі. Ікра кети трохи дешевше, а найдемократичніша ціна у ікри горбуші. Також ціна залежить від сорту. Перший сорт — це ікра одного виду риби, вміст солі — до 4%. Другий сорт — «асорті» ікри різних риб, вміст солі — до 7%. Запам'ятайте, що ікри «вищого ґатунку» не буває, як би активно не рекламували її сумнівні сайти.

Ікра нересту цього року зазвичай коштує у два рази дорожче за ікру, заготовлену у попередні роки. Це важливо розуміти, щоб не піддатися на обман шахраїв: ікра «свіжого» нересту не може розпродаватися «по акції», у цьому немає ніякого сенсу. За оцінкою експертів, така ікра може коштувати не менше 500 гривень за 100 грам. Якщо за цю ціну вам пропонують купить півкіло ікри, варто серйозно задуматися.

Яку ікру продають на сірому ринку

Тут можливі кілька варіантів. По-перше, під виглядом натуральної можна купити штучну ікру, виготовлену з желатину. По-друге, вам можуть підсунути ікру, яка пролежала на складі декілька років (добре, якщо з дотриманням температурного режиму). Або яка пережила кілька заморозок і разморозок (при тому, що повторне заморожування забороняється). Або вироблену із використанням заборонених (тобто небезпечних для здоров'я) консервантів. Постачальники контрабандної ікри з Камчатки, широко представлені на «сірому» ринку, люблять, наприклад, використовувати уротропін (Е239), заборонений практично у всіх країнах світу.

Як розпізнати обман, купуючи ікру

Краще не ризикувати і йти за ікрою у пристойний супермаркет або фірмовий магазин. Там все точно під контролем.

Якщо ж мова йде про покупку онлайн (що в зв'язку з карантином дуже актуально), треба уважно подивитися на сайт, де пропонують товар. Чи якісно виконаний дизайн сайту, чи відкриваються усі фото, чи немає помилок в тексті. Сайти-одноденки робляться на швидку руку, їх якість нікого не хвилює. Важливо переконатися, що є зворотний зв'язок, і на сайті вказані контакти: куди звертатися у разі виникнення проблем.

Пам'ятайте, що якісна ікра не може коштувати дешево. Особливо якщо це ікра свіжого нересту. До різних «акцій» і «розпродажів» варто ставитися скептично. Безкоштовний сир, як відомо, буває тільки в мишоловці.

Вибирайте товари відомих виробників: ім'я бренду — це також гарантія якості.

Звертайте увагу на упаковку: банка не повинна бути пошкоджена або роздута. При струшуванні банки не повинно бути чутно булькання — це свідчить про те, що всередині багато рідини.

Уважно прочитайте інформацію на етикетці. Там повинна бути вказана країна-виробник — шукайте «штат Аляска». Також зверніть увагу, чи зазначений сорт риби (кета, нерки, горбуша і т.д.) і які консерванти використовуються.

Ці прості дії допоможуть вам вибрати якісну ікру і не поповнити ряди жертв шахраїв і ділків сірого ринку.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах