Нові назви топонімів: хто такий Вадим Корженко та чому на честь нього перейменували вулицю Осипова в Одесі

Нові назви топонімів: хто такий Вадим Корженко та чому на честь нього перейменували вулицю Осипова в Одесі.

Нові назви топонімів: хто такий Вадим Корженко та чому на честь нього перейменували вулицю Осипова в Одесі. Фото: t.me/Odeskij_kotik

Суспільство
04 вересня 14:59

Нещодавнє перейменування топонімів в Одесі було одним із наймасштабніших за всю історію незалежної України. У зв'язку з цим багато одеситів та гостей міста не встигли звикнути до нових назв і більше того – просто не розуміють на честь кого перейменували ту чи іншу вулицю.

Обіцяний владою довідник, де розповіли б про внесок кожної людини, на честь якої перейменували вулиці та провулки в Одесі, так і не опублікували. Тому Vgorode вирішив окремо розповісти історії життя тих людей, з ким поки що не знайомі одесити добре.

Зараз все найоперативніше у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

Сьогодні ми поговоримо про вулицю, розташовану в історичному центрі міста, перейменовану з вулиці Осипова на честь загиблого бійця Вадима Корженка. Вона йде від перетину з Єврейською вулицею та закінчується перетином із Малою Арнаутською вулицею.

Про вулицю

  • Нові назви топонімів: хто такий Вадим Корженко та чому на честь нього перейменували вулицю Осипова в Одесі фото
  • Нові назви топонімів: хто такий Вадим Корженко та чому на честь нього перейменували вулицю Осипова в Одесі фото 1
  • Нові назви топонімів: хто такий Вадим Корженко та чому на честь нього перейменували вулицю Осипова в Одесі фото 2
  • Нові назви топонімів: хто такий Вадим Корженко та чому на честь нього перейменували вулицю Осипова в Одесі фото 3
  • Нові назви топонімів: хто такий Вадим Корженко та чому на честь нього перейменували вулицю Осипова в Одесі фото 4
  • Нові назви топонімів: хто такий Вадим Корженко та чому на честь нього перейменували вулицю Осипова в Одесі фото 5
  • Нові назви топонімів: хто такий Вадим Корженко та чому на честь нього перейменували вулицю Осипова в Одесі фото 6
  • Нові назви топонімів: хто такий Вадим Корженко та чому на честь нього перейменували вулицю Осипова в Одесі фото 7
  • Нові назви топонімів: хто такий Вадим Корженко та чому на честь нього перейменували вулицю Осипова в Одесі фото 8
  • Нові назви топонімів: хто такий Вадим Корженко та чому на честь нього перейменували вулицю Осипова в Одесі фото 9
  • Нові назви топонімів: хто такий Вадим Корженко та чому на честь нього перейменували вулицю Осипова в Одесі фото 10
  • Нові назви топонімів: хто такий Вадим Корженко та чому на честь нього перейменували вулицю Осипова в Одесі фото 11
  • Нові назви топонімів: хто такий Вадим Корженко та чому на честь нього перейменували вулицю Осипова в Одесі фото 12

Нові назви топонімів: хто такий Вадим Корженко та чому на честь нього перейменували вулицю Осипова в Одесі фото

Усі фото: t.me/Odeskij_kotik

Незабаром після перейменування Хаджибея в Одесу на південь від фортеці виникла німецька колонія (1815 рік), її кордони проходили Польською та Базарною вулицями, Карантинною балкою. Однією з кордонів колонії служила вулиця, що називалася Нижньою німецькою, Німецькою ремісничою, з 1820 вказувалася як просто Реміснича.

Зі встановленням радянської влади вулицю перейменували на честь місцевого анархіста Лева Тарло, заарештованого свого часу саме на цій вулиці. Під цією назвою вулиця проіснувала з 1926 по 1941 рік, у період румунської окупації вона стала знову Ремісничою.

Після Другої світової війни вулиця отримала нову назву на честь героя оборони Одеси, полковника Якова Івановича Осипова, командира першого полку морської піхоти, який прославився під час захисту міста та загинув у 1941 році.

Загалом вулиця досить гарна – з магазинами, затишними кафе, гарною архітектурою, а також балконами із білої вагонки (куди без них!).

Хто такий Вадим Корженко?

Вадим Вікторович Корженко.Вадим Вікторович Корженко. Фото: wartears.org

Вадим Вікторович Корженко – уродженець села Мар'янівка Дальницького сільської громади в Одеському районі Одеської області. Він був підполковником Збройних сил України, учасником російсько-української війни, який відзначився під час російського вторгнення в Україну. Герой України (2024, посмертно).

Брав участь у антитерористичній операції та операціях Об'єднаних сил на Сході України. Після початку повномасштабного вторгнення військ РФ в Україну продовжував виконувати бойові завдання. Служив у 54-й окремій механізованій бригаді імені гетьмана Івана Мазепи Сухопутних військ Збройних Сил України. У боях під командуванням Вадима Корженка було ліквідовано близько 80 і поранено близько 100 російських оккупантів, знищено два і пошкоджено чотири танки Т-72. Завдяки його професіоналізму 12-й окремий штурмовий загін російської приватної військової компанії "Вагнер" повністю втратив боєздатність і був змушений відступити. Вадим Корженко помер у лікарні внаслідок бойового поранення 29 листопада 2023 року. Йому було лише 42 роки.

Корженко отримав безліч нагород:

- звання Герой України з удостоєнням ордена "Золота Зірка" (6 травня 2024 року, посмертно) – за особисту мужність та героїзм, виявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України, самовіддане служіння Українському народу;
- Хрест бойових заслуг (14 лютого 2023 року) – за особисту мужність та самовідданість, виявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України, вірність військовій присязі;
- Орден Богдана Хмельницького І ступеня (12 жовтня 2023 року) – за особисту мужність, виявлену у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України, самовіддане виконання військового обов'язку;
- Орден Богдана Хмельницького II ступеня (14 жовтня 2022 року) – за особисту мужність та самовіддані дії, виявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України, вірність військовій присязі;
- Орден Богдана Хмельницького III ступеня (14 квітня 2022 року) – за особисту мужність та самовіддані дії, виявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України, вірність військовій присязі;
- Медаль "За військову службу Україні" (12 жовтня 2021 року) – за вагомий особистий внесок у зміцнення обороноздатності Української держави, мужність та самовідданість, виявлені під час бойових дій, високий професіоналізм та зразкове виконання службових обов'язків.

Підписуйтесь на нас в Instagram, Facebook і Viber, щоб швидше дізнаватися про всі новини та читати наші ексклюзивні огляди.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах