Ефективний пошук роботи в Одесі: поради Jooble для кандидатів в Україні

Суспільство
25 вересня 11:18

Багато кандидатів вважають пошук роботи довгим, складним та незрозумілим процесом. Здається, що витрачений час не приносить жодних результатів, а можливості вичерпані. Натомість експерти з працевлаштування вважають, що якщо застосувати системний підхід та ставити собі конкретні цілі, цей процес стане швидшим та ефективнішим. До речі, якщо ви шукаєте роботу, на порталі Jooble зараз пропонуються вакансії для водіїв із заробітними платами від 1000 євро на місяць.

Ефективний пошук роботи в Одесі: поради Jooble для кандидатів в Україні - фотоЕфективний пошук роботи в Одесі: поради Jooble для кандидатів в Україні - фото

З чого почати пошук роботи?

Для більшості спеціалістів пошук роботи виглядає як надсилання відгуків, відвідування співбесід та очікування на результати. Проте, така стратегія не завжди є дієвою, адже є ризик витратити купу часу на пропозиції, які є нерелевантними для ваших навичок та досвіду. Разом з експертами компанії Jooble ми виділили перші три кроки, які допоможуть шукати нові оффери більш результативно.

№1. Визначте кар’єрні цілі та вподобання

Перш ніж вибрати вакансію в Одесі, слід зрозуміти чого конкретно ви хочете від майбутньої посади. Для цього поставте собі такі запитання:

  • Яка сфера та посади вас цікавлять? До яких проєктів ви хотіли б бути залученими?
  • Що має входити у вашу зону відповідальності, а з чим ви категорично не хочете бути пов’язаними?
  • Якими ви бачите своїх колег та керівництво? У якому колективі вам буде комфортно працювати?
  • Який досвід ви шукаєте на новому місці роботи? Чи хотіли б ви розвинути якісь навички?
  • На який рівень доходів ви розраховуєте?

Обов’язково тезисно випишіть відповіді. Далі визначте що для вас є пріоритетами, а чим можна поступитися заради інших переваг. Це дасть вам чітке розуміння того, у яких умовах ви зможете працювати та професійно зростати, не маючи при цьому стресів та професійних вигорань.

№2. Проаналізуйте ринок праці

Перегляньте вакансії за вашим напрямом діяльності та дослідіть попит роботодавців на конкретних фахівців, а також рівень конкуренції серед кандидатів в Одесі. Оцініть загальну кількість вакансій та відсоток тих, на які ви можете надіслати відгук, виходячи з вашого досвіду та очікувань. Якщо число пропозицій для обраної посади є замалою, можна розглянути суміжні спеціальності. Оберіть 2-3 додаткових позиції, для яких підійде ваш рівень компетентності. 

Також слід проаналізувати ключові вимоги роботодавців. Ознайомтеся з описом останніх 15-20 оголошень та виділіть ті запити, які зустрічаються найчастіше. Це допоможе скласти правильне уявлення про очікування роботодавців від кандидатів та зрозуміти які навички варто розвивати для отримання гідних пропозицій.

№3. Оновіть своє резюме

Резюме формує перше уявлення роботодавця про кандидата. Саме тому, щоб знайти роботу, CV має не просто розповідати про вас, але й «продавати» ваш досвід та сильні сторони. На сучасному ринку праці активно використовуються два типи резюме: хронологічне та функціональне. Перше підходить для фахівців з широким досвідом, фокус уваги знаходиться на останніх місцях роботи, обов’язках та досягненнях. Другий тип є вдалим для кандидатів, які мають невеликий досвід або перекваліфікуються в іншу спеціальність. Тут детальніше описуються навички.

Для складання успішного резюме досвідчені рекрутери радять наступне:

  • Структуруйте та скорочуйте інформацію. Використовуйте підзаголовки, списки, жирний шрифт, курсив. Уникайте довгих описів, вставних слів, епітетів тощо.
  • Дотримуйтеся оптимального об’єму – 1-3 сторінки А4. Зазначайте тільки найголовніше – місця роботи за останні 5-7 років, hard-skills, дані про освіту та сертифікати. Хобі та додаткова інформація має значення лише тоді, коли вони безпосередньо пов’язані з роботою.
  • Уникайте яскравих оформлень, фігурних шрифтів. Вони розсіюють увагу та роблять резюме нечитабельним.
  • Зробіть свої досягнення вимірюваними. Краще подавати інформацію про досягнення у вигляді чисел та відсотків. Наприклад, «підвищив на 20%», «навчив 15 працівників» тощо.
  • Не виносьте soft-skills окремим блоком. Краще інтегрувати дані про сильні особисті якості у розділ Summary або опис досягнень.

Після оновлення резюме не слід відразу переходити до надсилання відгуків, дайте йому «відлежатися» певний час. Після цього знов перечитайте його, подумайте що можна було б покращити. Перевірте чи є у ньому помилки та виправте їх.

Як шукати вакансії та надсилати відгуки?

Статистика демонструє, що зі 100 надісланих відгуків на вакансії кандидати отримують лише 8-10 запрошень на співбесіду. Отже, слід мати систематичний підхід до пошуку роботи. Поставте собі ціль щодня відгукуватися щонайменше на 10-15 оголошень. Нові пропозиції зайнятості можна шукати на таких ресурсах:

  • сайти з вакансіями;
  • професійні спільноти;
  • LinkedIn;
  • вебсайти компаній та їхні сторінки у соцмережах;
  • Державний центр зайнятості та кадрові агенції.

Щоб підкріпити свою зацікавленість у вакансії, залишайте супровідний лист разом з резюме. У ньому слід висвітлити ключові моменти про досвід роботи, навички, описати свої мотивації обійняти посаду, чому саме ви є «ідеальним» кандидатом та як ваші знання допоможуть компанії розвиватися.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах