У МЗС України відреагували на наказ Путіна про незалежність "Л/ДНР"

У МЗС України відреагували на наказ Путіна щодо незалежності "Л/ДНР".

У МЗС України відреагували на наказ Путіна щодо незалежності "Л/ДНР". Фото: unn.ua

Події
22 лютого 2022 08:25

Міністерство закордонних справ України відреагувало на указ президента Росії Володимира Путіна про визнання незалежності так званих "Донецької народної республіки" та "Луганської народної республіки". Там заявили, що проти Росії потрібно запровадити болючі санкції, щоб зупинити наступний крок Москви.

Нагадаємо, раніше Vgorode писав, що 21 лютого Росія офіційно визнала незалежність "ДНР" та "ЛНР". Путін публічно підписав відповідні укази у присутності голів так званих "республік".

Договір із "республіками" підписали на 10 років. Він передбачає спільну оборону РФ і "Л/ДНР", охорону кордонів "республік Донбасу", право сторін використовувати військову інфраструктуру та військові бази на території один одного, визнання документів, виданих держорганами один одного. Крім цього, Росія вживатиме заходів для підтримки фінансової та банківської систем "ДНР" і "ЛНР", оскільки платіжний засіб там - російський рубль.

Частина тексту договору незалежності Частина тексту договору незалежності

Як вважають у МЗС, російська сторона своїм рішенням порушила багато міжнародних документів, зокрема основи міжнародного права, Статут ООН, а також порушили суверенітет та територіальну цілісність України. Про це написав на своїй сторінці у Facebook речник МЗС України Олег Ніколенко.

За його словами, рішення Путіна не матиме жодних правових наслідків. Підписання указу про незалежність "республік" може означати одноосібний вихід Російської Федерації з Мінських домовленостей.

Окрім цього, Ніколаєнко ще раз нагадав, що Росія продовжує провокувати Україну. Вони всіляко намагаються дестабілізувати ситуацію в нашій країні та вчиняти дії, в яких самі звинувачують Україну. Наш уряд враховує всі ризики, не наражається на провокації і залишається відданим політико-дипломатичному врегулюванню російсько-українського збройного конфлікту.

Водночас українців просять не знімати та не викладати у соцмережі відео про пересування наших військ територією України, оскільки ворог може використати записи з метою провокації.

У МЗС України відреагували на наказ Путіна щодо незалежності У МЗС України відреагували на наказ Путіна щодо незалежності

За дорученням президента України Володимира Зеленського, у МЗС зараз застосовують весь дипломатичний арсенал для запобігання розгортанню збройного конфлікту. Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба перебуває у постійному контакті зі своїми колегами та виступає за координацію дипломатичних зусиль та вжиття заходів щодо проведення засідань міжнародних органів, самітів, залучення військової допомоги та застосування жорстких санкцій проти РФ. Як пише Олег Ніколаєнко, подальші кроки Росії залежать від реакції світу на події, тому проти Росії потрібно застосувати болючі санкції, щоб надіслати однозначний сигнал про неприпустимість подальшої ескалації.

Раніше ми повідомляли, що ОРДЛО розпочали евакуацію своїх мешканців до Ростовської області Росії через те, що українська армія нібито готує напад на "республіки". Про це у своїх заявах розповіли голови "Л/ДНР" Леонід Пасічник та Денис Пушилін. Українська сторона повністю спростовує інформацію про вторгнення в "республіки" та називає ці заяви провокативними.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах