Як допомогти Одесі під час війни: волонтерські центри та ініціативи (оновлюється)

Как помочь Одессе во время войны: волонтерские центры и инициативы (обновляется).

Как помочь Одессе во время войны: волонтерские центры и инициативы (обновляется). Фото: facebook.com/alexey.potapskyy

Події
02 березня 2022 20:02

Одесити не впадають у відчай і шукають, де і чим можуть бути корисні під час війни. У місті з'являються сотні ініціатив та центрів допомоги. На одеському узбережжі небайдужі городяни збирають у мішки пісок, щоб із них потім зробити барикади. Водночас сотні городян здають кров, а комунальники готують протитанкові їжаки, бетонні блоки та інші укріплення. Містяни зараз єдині, як ніколи. Vgorode розповість про деякі волонтерські центри та способи допомоги тим, хто зараз потребує підтримки.

Зараз все найоперативніше у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

Допомога теробороні

Щоб допомогти 122-й бригаді тероборони ЗСУ, можна заповнити спеціальну форму. Тут можна вказати, чим ви можете бути корисними бригаді (фінансова допомога, готові виконувати будь-яку роботу, особливі навички) та залишити свої контакти.

Також по місту створено неофіційні добровольчі формування, що також називаються територіальною обороною. У районах створені центри цих формувань, де можна дізнатися, чи потребують вони допомоги. Адреси:

- Приморський районний центр, телефон +380 (48) 722-45-55;
- Київський районний центр, телефон +380 (48) 794-63-17;
- Малинівський районний центр, телефон +380 (48) 730-43-50, +380 (48) 730-44-33;
- Суворівський районний центр, телефон +380 (48) 753-17-77, +380 (48) 753-17-76.

Пункти прийому допомоги

Всі школи та сади Одеси цими днями стали приймати продукти, ліки, речі, одноразовий посуд для сортування та відправлення в опорні пункти. У їдальнях готують їжу для бійців. Ви можете зайти до найближчого навчального закладу та все принести, що необхідно.

У гуманітарному центрі, що розмістився в Одеському міському ринку їжі на вулиці Рішельєвській, 9а, городяни несуть медикаменти, їжу, припаси та одяг. Волонтери працюють там із сьомої ранку до п'ятої вечора. Організація створена за підтримки Товариства Червоного Хреста. Багато волонтерів сортують тут провізію, що йде на благодійність. Там збирають медикаменти, їжу, засоби гігієни, тактичне спорядження, спальні мішки та інші необхідні для армії та територіальної оборони речі. Приносити їх можна на адресу Рішельєвська, 9А. Центр працює з 10:00 до 18:00. Також для оборони міста сюди підвозять мішки із піском.

Можна прийти у фонд "Добрий Самарянин" та допомогти волонтерам укомплектовувати та розвозити продукти, які безперервно несуть громадяни для незахищених верств населення. Також можна принести пакети з речами, їжею та медикаментами. Фонд працює цілодобово. Тож якщо ви хочете допомогти, то звертайтесь за телефоном: (097) 375-72-29 або приходьте до сквера Гамова, 3а.

Благодійний фонд "Корпорація монстрів" продовжує піклуватися про тяжкохворих одеситів, самотніх людей похилого віку та видавати кисневі конденсатори хворим COVID-19. Телефон фонду: 0997459408.

Допомогти соціально незахищеним мешканцям міста можна і в пунктах прийому допомоги, які відкриті на базі терцентрів соціального обслуговування. Тут беруть продукти тривалого зберігання, чай, каву, консерви, воду, засоби особистої гігієни, лікарські препарати.

Плести сітки

В Одесі масово плетуть маскувальні мережі для прикриття військової техніки та інженерних споруд від різних методів розвідки супротивника. Волонтери відкрили центр на базі видавництва "Чорномор'я" на площі Дерев'янко, 1. Ще один центр допомоги українській армії знаходиться на вулиці Маразлієвській, 14-а.

Волонтерам можна допомогти двома способами: або долучитися до плетіння, або принести тканину зеленого та коричневого кольору, продукти, сітки та ножиці.

Будувати оборонні ДОТИ

Декілька будівельних компаній Одеси об'єднали свої сили для оборони міста. Ведеться зведення укріплень за завданням ЗСУ, так що потрібні кваліфіковані робітники та допомога з будівельною технікою та матеріалами.

Є матеріали, частина техніки, робітники, але потрібні додаткові сили та ресурси.

Насамперед, потрібна техніка та транспорт, роботу якого готові сплатити: довгоміри, майданчики для перевезення ЗБВ, самоскиди, маніпулятори, крани 10-16 метрів, генератори 2.4 кВт.

Запрошуються будівельники, монтажники, різнороби, зварювальники на добровільних засадах або за оплату.

Також приймаються пожертвування від одеситів.

Контактний телефон для готових допомогти технікою, будматеріалами, іншими ресурсами, робочими руками: +38 063 579 28 51 (Дмитро).

Стати оператором поліції

У Нацполіції повідомили, що ухвалять волонтерську допомогу від тих, хто готовий попрацювати оператором. Адже навантаження зросло в рази. Для цього потрібно звернутися до Головного управління Національної поліції в Одеській області на вулиці Єврейській, 12.

Зазначимо, що в Telegram створили одеську групу взаємодопомоги.

Допомагати тваринам

Якщо ви вирішили поїхати без улюблених вихованців, не кидайте їх на вулиці і тим більше не закривайте в порожніх квартирах. Віддайте свого друга через чати взаємодопомоги.

Одесі діє громадська зоозахисна організація Animals Sos Odessa. У їхньому Telegram регулярно публікують повідомлення про необхідну допомогу тваринам. І звичайно є й пости про кинутих тварин, чиї господарі поїхали. Ще є один гурт у Telegram по Одесі, де тваринам шукають новий будинок.

У країні є екстрений Telegram-ресурс.

Якщо ви готові дати притулок людям разом з їхніми вихованцями, то для вас також є спеціальний чат.

Готувати мішки із піском

В одеському яхт-клубі щодня волонтери набивають піском заготовлені мішки. Готують вони їх для барикад у нашому місті та навколо Одеси, а вже повні мішки регулярно забирають військові.

Прийти сюди можуть усі охочі о 9-10 ранку. Люди працюють тут до самого вечора.

Допомагати пекти хліб

Співробітники одеського кафе Marie L'eclair на Соборній площі, 1, залишившись без роботи через війну, тепер безкоштовно печуть хліб.

Вони готують його для військових, пенсіонерів, багатодітних сімей, дітей із дитячих будинків. Для дітей вони печуть штруделі та булочки. Коробки із випічкою розвозять волонтери.

Але їм потрібна мука та інші інгредієнти, бо вже всі запаси свого кафе.

Якщо ви також можете допомогти, звертайтеся прямо в кафе або зателефонуйте: +380506257049, Василю.

Єдине місце, де повідомлять про потреби волонтерів

В Одесі з'явився координаційний гуманітарний штаб на Одещині – єдиний офіційний центр надання та координації гуманітарної допомоги по всій Одеській області. Його створили за часів Одеської обласної військової адміністрації.

Щоб городянам було легко взаємодіяти зі штабом, створено чат-бот у телеграм. Він підкаже, кому зараз потрібна допомога та зорієнтує, як ви можете допомогти. 

Підписуйтесь на нас в Instagram, Facebook і Viber, щоб швидше дізнаватися про всі новини та читати наші ексклюзивні огляди.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах