Експерти розповіли про плани ворога на Одещині: чого варто побоюватися

Експерти розповіли про плани ворога на Одещині: чого варто побоюватися.

Експерти розповіли про плани ворога на Одещині: чого варто побоюватися. Фото: gettyimages.com

Події
12 травня 2022 15:47

Спікер Одеської ОВА Сергій Братчук та військові експерти розповіли про плани окупантів на Одещині. Про це повідомляє Vgorode з посиланням на РБК-Україна.

Зараз все найоперативніше у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

Що з мостом та Придністров'ям

Російські окупанти намагаються знищити міст через Дністровський лиман на півдні Одеської області, щоб відрізати Одесу від постачання гуманітарних вантажів з Європи. Так вважає речник ОВА Сергій Братчук.

Можливе знищення мосту може відрізати українські сили від підкріплення, постачання техніки, озброєння та забезпечення.

Як припускає полковник запасу ЗСУ та військовий експерт Сергій Грабський, тоді атакою з Придністров'я можна було б ускладнити нашу ситуацію та оголосити про створення так званого південнобесарабського плацдарму і звідти загрожувати і Одесі, і Молдові.

За словами іншого військового експерта, Михайла Жирохова, удари по мосту можуть означати наміри росіян висадити морський десант на півдні області якраз за мостом.

Після цього, прогнозує він, варіанти розвитку подій можуть бути різні. Перший з них - ворог пробивається в Придністров'я і звідти завдає удару по Молдові. В іншому випадку можлива атака Одеси та області.

"Якщо подивитися на хронологію подій, то кілька тижнів тому була заява одного з генералів російської армії про те, що вони наступатимуть на Миколаїв і далі виходитимуть на Одесу. Потім ми побачили досить дивні заварухи в районі Придністров'я буквально перед початком травневих свят. І це також співпало із примітною активністю в Одесі та Південній Бессарабії", – зазначив Сергій Грабський.

Морська блокада

Також однією з головних цілей Сергій Братчук назвав блокаду Одеського порту. За його словами, сьогодні Росія створює умови для всесвітньої продовольчої кризи. Голова Євроради Шарль Мішель під час зустрічі з нашим прем'єр-міністром в Одесі говорили саме про це – як розблокувати Одеський порт, щоб наше зерно прямувало на експорт до країн Північної Африки, Близького Сходу. Адже наш порт відіграє важливу роль у світовій торгівлі, нині близько 10 суден із мільйонами тонн аграрної продукції заблоковані окупантами.

За словами прем'єр-міністра Дениса Шмигаля, блокування портів України вже призвело до стрімкого зростання цін на пшеницю, кукурудзу та олію на світових ринках.

Що на Зміїному

Експерти також припускають, що ворог може намагатись зміцнити свій контингент на острові Зміїний. Він знаходиться за 40 кілометрів від берегової частини Одеської області в Чорному морі. Там росіяни можуть встановити пункт управління та встановити засоби ППО. Таким чином, переглядається план підготовки наступу на Одесу.

У той же час точні плани ворога незрозумілі через наявність прогалин у них.

Чи варто побоюватися

За словами цих експертів, ризик штурму Одеси значно знизився, а висадка десанту малоймовірна. Російські війська "застрягли", а для атаки з Придністров'я РФ не вистачає живої сили та техніки. Збільшити контингент у Тирасполі поки що неможливо, оскільки Україна не пропустить літаки через свій повітряний простір, а через Румунію Росія не ризикує цього робити.

А висадка десанту в Одесі проблематична через можливі втрати, які будуть колосальними, у них немає прикриття ППО. До того ж, у Росії дуже обмежені сили та засоби для висадки. За словами Грабського, до початку повномасштабної війни у ​​Чорному морі РФ зосередила 11 десантних кораблів. Їхня загальна здатність становила дві бригади або приблизно до 10 тисяч людей. Але зараз вона скоротилася вдвічі.

Проте у військовій адміністрації поки що не виключають можливість штурму Одеси. Спікер ОВА Сергій Братчук акцентує, що така загроза завжди існуватиме, але поки активної підготовки з боку противника не спостерігається.

Підписуйтесь на нас в Instagram, Facebook і Viber, щоб швидше дізнаватися про всі новини та читати наші ексклюзивні огляди.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах