Чому так важливий острів Зміїний на Одещині і що буде, якщо там облаштуються окупанти

Чому так важливий острів Зміїний на Одещині і що буде, якщо там облаштуються окупанти.

Чому так важливий острів Зміїний на Одещині і що буде, якщо там облаштуються окупанти. Фото: t.me/DIUkraine

Події
13 травня 2022 15:46

Україна боротиметься за острів Зміїний стільки, скільки потрібно. Він має стратегічне значення як для України, так і для Росії, таку заяву зробив начальник ГУР МО України Кирило Буданов в ефірі телемарафону.

За його словами, острів дозволяє контролювати надводну та певною мірою повітряну обстановку на півдні України. Місце важливе з погляду можливості висадки Росією тактичного морського десанту. До того ж, теоретично це єдиний регіон, через який окупанти можуть спробувати висадити десант на територію "Придністров'я. Той, хто контролює острів, може будь-якої миті заблокувати рух цивільних судів у всіх напрямках на південь України.

Зараз все найоперативніше у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

“Острів Зміїний – це територія України, і ми її деокуповуватимемо і боротимемося за неї стільки, скільки нам потрібно. Це стратегічно важлива точка, щоб відкрити торгові морські шляхи, завозити нам зброю та виключити будь-які можливі військові дії Росії на території ПМР, з якою вони можуть атакувати західну частину України», – зазначив начальник ГУР МО України.

Закріплення на Зміїному важливе для загарбників ще й тому, що після потоплення того самого крейсера "Москва" їх можливості захисту свого флоту засобами ППО різко скоротилися.

Що буде, якщо Росія встановить на острові системи ППО

Окупанти намагаються облаштувати тут новий плацдарм, що видно на супутникових знімках та підтверджується інститутом вивчення війни. Якщо це в нього вийде, то Україна зазнає втрат як у військовому, так і в економічному плані. Адже морський порт в Одесі закритий і не має змоги експортувати морем стратегічні товари, зокрема зерно. Озброєння РФ на Зміїному може бути використане як друга лінія фронту.

"Якщо росіянам вдасться встановити системи ППО великої дальності, вони зможуть захистити свою ескадрилью, яка може досягти берегової лінії України", - заявив військовий експерт Олег Жданов.

При цьому існує і безпосередня загроза Румунії, оскільки Зміїний знаходиться лише за 45 кілометрів від неї.

Тим часом у РФ заявляють, що "втрат немає". Більше того, пропагандисти просто віддзеркалили існуючі відео з камер безпілотника "Байрактар", заявивши своїм громадянам, що це армія РФ всіх "знищила".


Зазначимо, що, на думку експертів, на даному етапі війни Росії проти України нашій країні немає необхідності повертати острів під свій контроль, оскільки можна легко стати мішенню противника.

Підписуйтесь на нас в Instagram, Facebook і Viber, щоб швидше дізнаватися про всі новини та читати наші ексклюзивні огляди.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах