Сім'я одеситів прийняла три десятки біженців

Сім'я одеситів прийняла три десятки біженців.

Сім'я одеситів прийняла три десятки біженців. Фото: скріншот з відео НВ

Події
15 травня 2022 17:06

Родина Марценюк з Одеси, літня пара з інвалідністю, прихистила три десятки біженців у воєнний час. Про це повідомляє Vgorode з посиланням на " Сьогодні ".

На їхній ділянці два невеликі будинки: в одному подружжя жило самі, в іншому здавали кімнати будівельникам. Наразі замість будівельників там живуть три десятки переселенців із Херсонської, Харківської та Миколаївської областей, де йдуть активні бойові дії. Грошей з них подружжя не бере.

Зараз все найоперативніше у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

"Були будівельники, так, ми здавали ліжко-місця. А потім, коли почалася війна, вирішили: чому буде пустувати це приміщення? Нехай живуть люди, – розповідає Володимир Марценюк, господар будинку. – Людям же треба допомагати! Якщо ми не допомагатимемо! Якщо ми не допомагатимемо!, у нас і перемоги не буде. А якщо підтримуватимемо один одного – швидше переможемо".

Марценюки кажуть, що готові прийняти й більше біженців, бо вільні ліжка є. Грошей за оренду та комунальні послуги з постояльців не беруть, а на допомогу від держави за розміщення переселенців теж не розраховують, бо вони не мають можливості ходити по інстанціях та подавати документи.

Лоліта 12 років, вона переселенка з окупованого Росією Херсона. З мамою Ларисою та молодшим братом Мишком дівчинка виїхала з окупованого Херсона наприкінці квітня – на повну невідомість. Її мама каже, що залишити двокімнатну квартиру та рідне місто родині довелося заради безпеки дітей. Над своїм ліжком дівчинка повісила малюнки: вона каже, що вони нагадують їй про будинок і життя до приходу російських військ.

"Це для мене велика пам'ять. Вночі, коли нас бомбили, ми бачили заграву, бачили, як ракети летять, бомбили так, що у нас ліжка тряслися, - розповідає вона. - Солдати їздили на бетеєрах, стріляли, там дуже страшно. Вони крали. машини, у поліції машини крадуть. У нас був будинок, вони виносили пледи, дивани.

"Був момент: нам сказали, що зв'язок з'явився біля пошти, – розповідає її мати Лариса Петриченко. – Всі пішли ловити зв'язок, щоб із родичами зв'язатися. Повз проїжджала машина, БТР із автоматниками: вони побачили, що там багато людей, і просто розпочали у ноги стріляти людям".

За словами Лоліти, вона дуже хоче повернутися додому та піти до школи.

Наталя та Оксана – теж переселенки із Херсонської області.

"Поки що тут спокійно, будемо тут. Але у нас у кожного своя сім'я, і ми не вдома, – кажуть вони. – Так що плани – лише додому".

Переселенці живуть разом великою сім'єю: святкують, разом наглядають за всіма дітьми, діляться переживаннями. Але найбільше мріють поїхати один до одного у гості після перемоги. Господарі, які дали їм дах, також обіцяють приїхати до кожного у гості.

Підписуйтесь на нас в Instagram, Facebook і Viber, щоб швидше дізнаватися про всі новини та читати наші ексклюзивні огляди.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах