В Одесі нарахували 117 вулиць та провулків з "російськими" назвами: їх пропонують прибрати

В Одесі нарахували 117 вулиць та провулків із "російськими" назвами: їх пропонують прибрати.

В Одесі нарахували 117 вулиць та провулків із "російськими" назвами: їх пропонують прибрати. Фото: omr.gov.ua

Події
20 травня 2022 18:16

Депутат Одеської міської ради Петро Обухов пропонує перейменувати ряд одеських вулиць та провулків, у назві яких фігурують російські міста або історичні особи, які не мають відношення до Одеси. Про це повідомляє Vgorode із посиланням на Facebook Обухова.

За його совами, після Бучі, Гостомелю, Харкова, Сум, Маріуполя, Чернігова, а також після ракетних ударів по нашому місту "дуже дивно бачити багато вулиць, які включають Одесу в російський культурний контекст".

Зараз все найоперативніше у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

"Більше двадцяти вулиць і провулків назвали на честь російських населених пунктів - Онезька, Новгородська, Махачкалінська, Новомосковська тощо. Чому немає, наприклад, вулиці Вашингтона, Лондона?", - Запитує депутат.

Також у нас є вулиці на честь московського князя Дмитра Донського та новгородського Олександра Невського. Але жодного відношення до Одеси чи України вони не мають.

Окремо Обухів згадав Суворівський район Одеси, який пропонує перейменувати. Наприклад, до Кримського.

Які вулиці можуть з'явитися в Одесі


Депутат заявив, що вулиці можна назвати іменами героїв, які з'явилися та з'являться у цій війні. Також має бути вулиця на честь Маріуполя, Харкова та всіх місць, які постраждали під час війни. Також є сенс відзначити тих людей, які допомагали Україні в цій битві. Так в Одесі могли б з'явитися вулиці Байдена та Джонсона.

"Мені здається, можна зробити виняток лише для людей, які мають світове значення. Наприклад, залишити вулицю Сахарова. Він був опозиціонером, дисидентом, він не робив жодних антиукраїнських заяв. Або вулицю Менделєєва, Лобачевського, Гагаріна", - вважає депутат.

При цьому Обухов уточнив, що займатися перейменуваннями краще після перемоги. Остаточне рішення про перейменування має приймати міська рада за поданням історико-топонімічної комісії. Щоправда, з 24 лютого жодних засідань та сесій міськради у місті не було.

При цьому вже зараз активісти змогли порахувати, скільки російських назв є в Одесі та склали спеціальну таблицю. Їх виявилося 117 вулиць та провулків.

Підписуйтесь на нас в Instagram, Facebook і Viber, щоб швидше дізнаватися про всі новини та читати наші ексклюзивні огляди.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах