Розблокування портів: Куліба закликає не вірити словам Путіна про те, що Одесу не атакуватимуть

Розблокування портів: Куліба закликає не вірити словам Путіна про те, що Одесу не атакуватимуть.

Розблокування портів: Куліба закликає не вірити словам Путіна про те, що Одесу не атакуватимуть. Фото: usionline.com

Події
06 червня 2022 15:39

Глава українського МЗС Дмитро Кулеба висловився про обіцянки російського президента Володимира Путіна не атакувати Одесу після розмінування портів. Про це повідомляє Vgorode із посиланням на Twitter політика.

"Путін каже, що не використовуватиме торгові шляхи для нападу на Одесу. Це той самий Путін, який сказав канцлерові Німеччини Шольцю та президенту Франції Макрону, що не нападатиме на Україну – за кілька днів до початку повномасштабного вторгнення до нашої країни. Ми не можемо довіряти Путіну, його слова – порожній звук”, – повідомив міністр закордонних справ України.

Зараз все найоперативніше у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

Зазначимо, що раніше Росія пропонувала Туреччині розмінувати мінні поля біля Одеси, щоб відкрити безпечний прохід для суден у відкрите море. Про це повідомив голова МЗС РФ Лавров під час візиту до Сербії.

РосЗМІ заявляють, що вже є план розблокування портів

Тим часом Україна, Росія та Туреччина нібито погодили попередню схему вивезення збіжжя з Одеського порту. Про це пишуть російські ЗМІ і зокрема видання " Известия".

Згідно з планом, розмінуванням прибережних вод у районі Одеси займеться Туреччина. Вона ж конвоюватиме судна, що виходять із порту в нейтральні води Чорного моря до певної точки, де їх зустрічатимуть російські військові кораблі. Росія супроводжуватиме суд до Босфору.

Йдеться поки що лише про розблокування порту в Одесі, зараз опрацьовується точний маршрут кораблів.

Очікується, що "дорожню карту" затвердять 8-9 червня на переговорах у Туреччині за участю ООН. Але підтверджень від української сторони цієї схеми немає.

Операція все одно почалася б лише за місяць


Навіть якщо сторони досягнуть домовленості щодо розблокування українських портів, потрібно ще три-п'ять тижнів, щоб операція почалася. Про це сказав речник президента Туреччини Ібрагім Калін турецькому виданню АА.

"…Коли ми думаємо про розмінування, про підготовку цього коридору про корабель, що йдуть туди, час трохи проти нас. Саме тому ми доносимо послання всім колегам та співрозмовникам про те, що чим швидше і раніше ми почнемо, тим краще", – каже Ібрагім. Калинівка.

Він розповів, що Туреччина бере участь у переговорному процесі, продовжуються консультації щодо координації заходу та догляду кораблів. Повинен бути розроблений механізм між Туреччиною, Україною, Росією та ООН та для здійснення цієї координації.

"Можу сказати, що досі була позитивна атмосфера. Російська сторона також заявила, що не дивиться на це негативно. Українська сторона вважає, що в їхніх інтересах було б створити такий механізм та постачати зернову продукцію на міжнародний ринок. По суті, міжнародне співтовариство розраховує в цьому напрямку. Туреччина відіграватиме дуже важливу роль у цьому процесі. Ми також очікуємо, що найближчими днями з цього питання будуть прийняті конкретні рішення.

Нагадаємо, що, за даними ООН, через війну в Україні запасів пшениці у світі має вистачити лише до кінця липня.

Тепер Кремль намагається шантажувати світову спільноту, вимагаючи поступок щодо "українського питання" та зняття санкцій натомість дозволу на деблокаду Одеси та інших портів, у яких на початок війни зібралося до 25 мільйонів тонн різного продовольства.

Підписуйтесь на нас в Instagram, Facebook і Viber, щоб швидше дізнаватися про всі новини та читати наші ексклюзивні огляди.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах