Європейські ЗМІ опублікували розшифровку телефонної розмови Макрона та Путіна напередодні війни

Телефонна розмова Макрона та Путіна напередодні війни - фото: dw.com та POOL/ТАРС, колаж: Vgorode

Телефонна розмова Макрона та Путіна напередодні війни - фото: dw.com та POOL/ТАРС, колаж: Vgorode

Події
30 червня 2022 11:37

Іноземні ЗМІ опублікували розшифровку фрагмента телефонної розмови Макрона та Путіна, який був за кілька днів до повномасштабного збройного вторгнення РФ до України.

Так, французький телеканал France 2 зняв фільм про президента Макрона, де буде частина телефонної розмови з Путіним, яка відбулася 20 лютого. Під час тієї розмови президенти РФ та Франції розмовляли про Україну. Фільм вийде сьогодні, 30 червня, але фрагмент телефонної розмови вже опублікувало видання Le Temps.

У розмові Макрон дізнавався про позицію Путіна щодо ситуації в Україні, запитував, коли закінчуються їхні "навчання" і закликав президента РФ погодитися на зустріч із Джо Байденом. Той на пропозицію нібито погодився, хоч і сказав, що до цього треба підготуватися. Але у результаті, як ми вже знаємо, зустріч не відбулася. Через чотири дні після цієї розмови Росія напала на Україну.

Дослівно розмова була такою:

Еммануель Макрон:

Після нашої останньої розмови напруженість продовжувала зростати, і ви знаєте мою відданість і рішучість продовжувати діалог. Я хотів би, щоб ви спочатку дали мені своє розуміння ситуації і, можливо, прямо, як ми обидва, сказали мені, які ваші наміри. А потім я хотів спробувати побачити, чи є ще корисні дії, які потрібно виконати і надати вам деякі пропозиції.

Володимир Путін:

Що я міг сказати? Ви бачите, що відбувається. Ви з канцлером Шольцем сказали мені, що Зеленський готовий піти на крок, що він підготував законопроект щодо виконання Мінських угод. […] Насправді наш шановний колега – пан Зеленський – нічого не робить. Він вам бреше. […] Я не знаю, чи ви чули його вчорашню заяву, де він сказав, що Україна повинна мати доступ до атомної зброї.

Я також почув ваші коментарі на прес-конференції у Києві 8 лютого. Ви сказали, що Мінські угоди потрібно переглянути, цитую, щоб вони були застосовними.

Еммануель Макрон:

Володимир, по-перше, я ніколи не казав, що потрібно переглядати Мінські угоди. Я ніколи цього не говорив ні в Берліні, ні у Києві, ні у Парижі. Я сказав, що їх треба застосовувати, що речі треба поважати.

Володимир Путін:

Слухай, Еммануель, я не розумію вашої проблеми із сепаратистами. Вони принаймні зробили все необхідне, на нашу вимогу, щоб розпочати конструктивний діалог з українською владою.

Еммануель Макрон:

Щодо того, що ви сказали, Володимире, кілька зауважень: по-перше, Мінські угоди – це діалог з вами, ви маєте рацію. У цьому контексті не очікується, що основою обговорення стане текст, поданий сепаратистами. І тому коли ваш перемовник намагається змусити українців вести дискусію на основі дорожніх карт сепаратистів, він не поважає Мінські угоди. Не сепаратисти збираються вносити пропозиції щодо українських законів!

Володимир Путін:

Звісно, ми маємо зовсім інше прочитання ситуації. Під час нашого останнього інтерв'ю я нагадав вам і навіть читав статті 9, 11 та 12 Мінських угод.

Еммануель Макрон:

Я маю їх перед собою! Добре написано, що уряд України – пункт 9, тощо. – пропонує, і це за консультаціями та погодженням з представниками окремих районів Донецької та Луганської областей, у рамках тристоронньої контактної групи. Це саме те, що ми пропонуємо зробити. Тож я не знаю, де ваш адвокат навчився закону. Я просто дивлюся на тексти та намагаюся їх застосовувати! І я не знаю, який юрист вам скаже, що у суверенній країні тексти законів пропонують сепаратистські групи, а не демократично обрана влада.

Володимир Путін:

(Твердий і роздратований тон) Це не демократично обраний уряд. Вони прийшли до влади шляхом державного перевороту, були спалені живцем люди, це було кровопролиття, і Зеленський є одним із відповідальних.

Слухай мене уважно: принцип діалогу – врахування інтересів іншої сторони. Пропозиції є, сепаратисти, як ви їх називаєте, передали їх українцям, але вони не отримали відповіді. Де діалог?

Еммануель Макрон:

Тому що, як я вам щойно сказав, нам байдужі пропозиції сепаратистів. Ми просимо їх реагувати на тексти українців і так треба робити, бо це закон! Те, що ви щойно сказали, десь ставить під сумнів ваше власне бажання поважати Мінські угоди, якщо ви вважаєте, що маєте справу з нелегітимною та терористичною владою.

Володимир Путін:

(Все ще дуже роздратований) Слухай мене уважно. Ви мене чуєте? Повторюю вам, сепаратисти, як ви їх називаєте, відреагували на пропозиції української влади. Вони відповіли, але ці органи не відреагували.

Еммануель Макрон:

Отже, добре: виходячи з їхньої відповіді на тексти українців, я вам пропоную вимагати від усіх сторін зустрічі в рамках контактної групи, щоб продовжувати рухатися вперед. Завтра ми можемо попросити, щоб цю роботу було виконано, і вимагати, щоб усі зацікавлені сторони не мали політики порожнього стільця. Однак останні два дні сепаратисти не хотіли піддаватися цій дискусії. Я негайно вимагатиму від Зеленського. Ми згодні з цим? Якщо ми домовимося, я запускаю його та вимагаю зустрічі завтра.

Володимир Путін:

Щоб погодитись, як тільки ми повісимо трубку, я вивчу ці пропозиції. Із самого початку треба було тиснути на українців, але ніхто не хотів цього робити.

Еммануель Макрон:

Але так, я роблю все можливе, щоб спонукати їх, ви це добре знаєте.

Володимир Путін:

Я знаю, але, на жаль, це неефективно.

Еммануель Макрон:

Мені потрібно, щоб ти мені трохи допоміг. Ситуація на лінії зіткнення дуже напружена. Я справді дзвонив учора Зеленському, щоб заспокоїтись. Ще раз йому скажу, заспокойте всіх, заспокойте у соцмережах, заспокойте Збройні сили України. Але я також бачу те, що ви дійсно можете закликати заспокоїти ваші заздалегідь розташовані збройні сили. Вчора було багато обстрілів. Якщо ми хочемо дати шанс діалогу, то маємо заспокоїти ситуацію в регіоні. Як ви бачите еволюцію військових навчань?

Володимир Путін:

Навчання відбуваються за планом.

Еммануель Макрон:

Отже, вони закінчуються сьогодні ввечері, чи не так?

Володимир Путін:

Так, напевно, сьогодні ввечері, і ми обов'язково залишимо військову присутність на кордоні, доки ситуація на Донбасі не заспокоїться. Обговорення проводитиметься за погодженням із міністерствами оборони та закордонних справ.

Еммануель Макрон:

Володимире, чесно вам кажу, для мене обов'язковою умовою є повернення дискусій у правильні рамки та уникнення напруги. І для мене важливо – і я справді вас про це прошу – це те, що ми тримаємо ситуацію під контролем. Це перший стовп. І я дуже на вас розраховую. Не піддавайтеся на будь-які провокації в наступні години та дні.

Я хотів зробити вам дві дуже конкретні пропозиції. По-перше, організуйте зустріч у найближчі кілька днів у Женеві між вами та президентом Байденом. Я розмовляв з ним у п'ятницю ввечері, я запитав його, чи можу я зробити вам цю пропозицію. Він сказав мені сказати, що готовий до цього. Президент Байден також обдумав шляхи достовірної деескалації ситуації, врахування ваших вимог та дуже чіткого вирішення питання НАТО та України. Скажи мені дату, що підходить тобі.

Володимир Путін:

Дякую, Еммануель. Завжди приємно та велика честь спілкуватися з вашими європейськими колегами, а також зі Сполученими Штатами. І мені завжди дуже приємно спілкуватися з вами, тому що ми перебуваємо у довірчих стосунках. Отже, Еммануелю, я пропоную вам змінити речі. Насамперед, ви повинні попередньо підготуватися до цієї зустрічі. Тільки потім ми зможемо поговорити, бо якщо ми прийдемо так, поговоримо про все і ні про що, нас однаково за це звинувачують.

Еммануель Макрон:

Але чи можемо ми сьогодні наприкінці цих дискусій сказати собі, що ми згодні з принципом? Я хотів би отримати від вас чітку відповідь на це запитання. Я розумію ваше небажання зустрічатись, але чи готові ви сказати: «Я хотів би зустрічі двох людей з американцями, а потім поширити її на "європейців" чи ні?

Володимир Путін:

Це пропозиція, яку слід взяти до уваги, і якщо ви хочете, щоб ми добре узгодили, як її сформулювати, я пропоную вам попросити наших радників зателефонувати один одному, щоб узгодити […], але знайте, що в принципі я згоден.

Еммануель Макрон:

Дуже добре, ви підтверджуєте мені, що згодні з принципом. Я пропоную нашим командам […] спробувати завершити загальний текст, своєрідний прес-реліз наприкінці цього дзвінка.

Володимир Путін:

Чесно кажучи, я хотів пограти у хокей, бо я розмовляю з вами зі спортзалу, перш ніж розпочати фізичні вправи. Я спочатку подзвоню своїм радникам.

Еммануель Макрон:

Все одно дякую, Володимире. Ми залишаємось на зв'язку в режимі реального часу. Щойно буде щось, ви мені подзвоните.

Володимир Путін:

Дякую, пане президент.

Підписуйтесь на нас в Instagram, Facebook і Viber, щоб швидше дізнаватися про всі новини та читати наші ексклюзивні огляди.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах