Звільнена з полону волонтерка та парамедик Тайра розповіла, в яких умовах її тримали

Звільнена з полону волонтерка та парамедик Тайра розповіла, в яких умовах її тримали.

Звільнена з полону волонтерка та парамедик Тайра розповіла, в яких умовах її тримали. Фото: mrpl.city

Події
02 липня 2022 10:25

17 червня з російського полону звільнили волонтерку та парамедика Юлію Паєвську, в якому вона перебувала з 16 березня. На щастя, зараз вдома та в безпеці, однак жахіття які жінка пережила під час полону назавжди залишать в її пам’яті.

Тайра розповіла про перебування у російському полоні та умови її утримання в інтерв’ю для Deutxche Well.

За словами Юлії, полон важко було витримати фізично та морально. Зберегти свідомість і більш-менш залишатися у непоганій формі вона змогла завдяки тому, що багато років практикувала бойові мистецтва, йогу і готувалася до  Invictus Games. Однак на момент повернення її стан все одно був дуже важким.

У полоні до Тайри ставилися жахливо. За весь час перебування вона не мала комфортних для жінки речей, у неї не було нічого. Юлія розповідає, що в неї був лише один комплект білизни, одні штани, кросівки і трохи одягу. Решту речей у неї відібрали.

Жінці не надали ні телефонного зв’язку, ні медичної допомоги. За весь час їй лише раз допомогла фельдшер, наголосила Тайра.

Також окупанти намагалися психологічно тиснути на Юлію. Одного разу волонтерці навіть сказали, що жити вона не буде, тому їй краще накласти на себе руки.

Наразі йде слідство щодо утримання жінки в полоні, тому деяких подробиць вона не може назвати. Зокрема, йдеться про катування та психологічний тиск. Утім, Юлія Паєвська розповіла, що останнім часом її утримували в у Донецькому СІЗО, де все ще залишається багато українських полонених.

"Годують більш-менш, вмерти від голоду не вийде. Але в останній день нам навіть мила не дали. В камері 22 жінки, камера три на шість метрів, десять ліжок. В інших також не було ніякої інформації про сім’ї та дітей. Їх психологічний тиск був просто жахливий. Але більшість із них трималися дуже гідно", - зазначила парамедик.

Вона додала, що серед полоненних українок були військовослужбовці ЗСУ, Нацгвардії, "Азова", а також цивільні жінки.

Нагадаємо, раніше Vgorode повідомляв, що з російського полону визволили 144 українських захисників.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах