Обряди та страви з Одеської області визнали нематеріальною культурною спадщиною України

Обряди та страви з Одеської області визнали нематеріальною культурною спадщиною України.

Обряди та страви з Одеської області визнали нематеріальною культурною спадщиною України. Фото: Facebook туристичного маршруту "Тарутинський степ"

Події
07 липня 2022 15:24

Обряди та страви з Одеської області увійшли до Національного переліку елементів нематеріальної культурної спадщини України. Про це повідомляє Vgorode із посиланням на відповідний наказ, який 6 липня підписав міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко.

Так, йдеться про:

Зараз все найоперативніше в нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

Особливості виконання клезмерської музики Подільського району Одеської області. На сьогоднішній день елемент переважно існує у місті Кодима, селі Загнетків, селі Шершенці, селі Грабове, селі Лабушне, селі Івашків, селі Олексіївка Одеської області. Також цей елемент є поширеним у прикордонних селах Вінницької області.

Різдвяний обряд "Моша" (обряд чоловічої коляди), який проводять у селі Орлівка Ренійської міської громади Ізмаїльського району Одеської області.

Знання, вміння та практики, що стосуються приготування та споживання беляївської рибної юшки. Вони існують у Біляївці Одеської області.

Музеї традиційного народного мистецтва як інтерактивний простір нематеріальної культурної спадщини Одещини, діяльність якого поширюється на всю область, як практика з охорони нематеріальної культурної спадщини Одеської області.

Міліні – знання, навички та звичаї, поширені в селі Зоря Саратської селищної громади Білгород-Дністровського району, селі Делжилер Татарбунарського міського товариства Білгород-Дністровського району, селі Кулівча Кулівчанського сільського товариства Білгород-Дністровського району, селі району, селі Делень Арцизького міського товариства Болградського району, селі Кірнички Суворівської селищної громади Ізмаїльського району, селі Василівка Василівського сільського товариства Болградського району, селі Банівка Василівської сільської громади Болградського району, селі Калчева Василівської сільської громади.

Методом будівництва "суха кладка" – поширений у: селах Загнітків, Олексіївка, Шершенці Кодимська територіальна громада Одеська область – Подільський район, селі Зоря Саратська територіальна громада Одеська область – Білгород-Дністровський район.

Культурі приготування та споживання плацинди у селах долини річки Фрумушика: Нові Каплани та Василівка Болградського району, Семисотка Білгород-Дністровського району Одеської області.

Що це дасть?


Надання нового статусу може допомогти громадам Одеської області залучати кошти на нові культурні проекти, зокрема створення сучасних музеїв та проведення фестивалів. Це у свою чергу призведе до розвитку туризму та створення нових робочих місць у регіоні.

Підписуйтесь на нас в Instagram, Facebook і Viber, щоб швидше дізнаватися про всі новини та читати наші ексклюзивні огляди.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах