В Одесі знову обговорювали перейменування та знесення пам'ятників: що вирішили

В Одесі знову обговорювали перейменування та знесення пам'ятників: що вирішили.

В Одесі знову обговорювали перейменування та знесення пам'ятників: що вирішили. Фото: on.od.ua

Події
15 липня 2022 09:11

На вчорашньому засіданні історико-топонімічної комісії за мерії Одеси знову обговорювали питання перейменувань вулиць у місті. Про це повідомляє Vgorode з посиланням на "Думську ".

У мерії вирішили сформувати робочу групу, до складу якої увійдуть історики, краєзнавці та філологи. Вона має розробити єдину стратегію щодо перейменування топонімів.

Зараз все найоперативніше в нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

Члени комісії розглянули багато звернень від громадян Одеси, Одеської обласної військової адміністрації та громадських організацій. Наприклад, від Спілки поляків України про перейменування Олександрівського проспекту на проспект Адама Міцкевича. Але оскільки в Одесі вже є вулиця Адама Міцкевича, його відхилили.

Пропозиції про перейменування вулиць та провулків на честь 28 окремої мехбригади імені Лицарів Зимового походу та підрозділів, які захищали Маріуполь, поки що відклали.

Що вирішили

На Алеї Зірок біля оперного театру з'являться нові імена: художника Леоніда Пастернака, композитора Євгена Лапейка, артиста Віктора Ільченка, скульптора та режисера Івана Кавалерідзе, одного зі творців будівлі Опери Фердинанда Фельнера, художника та поета Давида Бурлюка, Бригіна та письменника Георгія Голубенка.

Чи зноситимуть пам'ятники

Декілька одеських патріотичних організацій звернулися до голови Одеської обласної військової адміністрації Максима Марченка з пропозицією прибрати пам'ятники Катерині II та Олександру Суворову, а також Олександрівської колони, що у парку Шевченка.

Члени комісії зазначили, що це питання дуже болюче для одеситів, тому до нього потрібно підійти з усією відповідальністю, щоб ухвалити продумане та виважене рішення. Рішення допоможуть ухвалити юристи.

Оскільки пам'ятники є власністю громади, якою керують депутати, це питання має вирішуватись не в цій комісії, а у сесійній залі.

Підписуйтесь на нас в Instagram, Facebook і Viber, щоб швидше дізнаватися про всі новини та читати наші ексклюзивні огляди.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах