На Одещині хочуть відкрити центр для допомоги дельфінам, які страждають через війну

На Одещині хочуть відкрити центр для допомоги дельфінам, які страждають через війну.

На Одещині хочуть відкрити центр для допомоги дельфінам, які страждають через війну. Фото: facebook.com/rusevivan

Події
03 серпня 2022 10:00

На Одещині у нацпарку "Тузловські лимани" планують створити центр допомоги для постраждалих дельфінів. Про це повідомляє Vgorode з посиланням на еколога Івана Русєва.

До нацпарку систематично викидає тіла мертвих дельфінів, які постраждали від бойових дій у воді. Тому екологи починають працювати над проектом створення рятувального центру.

Зараз все найоперативніше у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

"Крім цього важливого питання реадаптації дельфінів, вилучених через суди з в'язниць – дельфінаріїв, є підтримка Департаменту ідеї нацпарку щодо створення великого за площею морського резервуару у Чорному морі для відтворення популяцій трьох видів дельфінів та їх збереження", – написав Іван Русєв.

29 липня море винесло на узбережжя нацпарку "Тузловські лимани" дельфінів азовку та білобочку, а на одеський пляж ще одну білобочку.

Екологи вважають, що зараз дельфіни особливо потребують захисту після їхньої масової загибелі від війни, а також багаторічної загибелі до війни в браконьєрські та рибальські мережі.

Чому гинуть дельфіни?

За словами Русєва, дії окупантів у Чорному морі відбуваються із застосуванням надводних та підводних човнів, де використовуються гідролокатори. Сонари створюють потужні звуки, які негативно впливають на здоров'я тварин: дельфіни потрапляють у зону опромінення навігаційних приладів суден, що виводить з ладу їх навігаційні та ехолокаційні органи, вони отримують потужну акустичну травму.

Страждають дельфіни також і від потужних вибухів під час бомбардування моря. При ураженні органів навігації та слуху, дельфіни не можуть застосувати ехолокацію, тобто вони стають фактично "сліпими". Втративши орієнтацію тварини втрачають акустичний контроль за середовищем. "Сліпі" дельфіни перебувають у стресі та паніці, не можуть орієнтуватися у просторі. В результаті вони стикаються з усілякими перешкодами, у тому числі й мінами, розбиваються об скелі.

І головне – такі "паралізовані" дельфіни не можуть упіймати рибу і швидко виснажуються. Ослаблені від удару гідролокаторами дельфіни "сліпнуть", у стресовому стані різко втрачають імунітет і стають об'єктом автономного зараження збудниками інфекцій, віруси яких живуть постійно. Це, перш за все, характерний для дельфінів вірус – морбілівірус.

  • На Одещині хочуть відкрити центр для допомоги дельфінам, які страждають через війну фото
  • На Одещині хочуть відкрити центр для допомоги дельфінам, які страждають через війну фото 1
  • На Одещині хочуть відкрити центр для допомоги дельфінам, які страждають через війну фото 2
  • На Одещині хочуть відкрити центр для допомоги дельфінам, які страждають через війну фото 3
  • На Одещині хочуть відкрити центр для допомоги дельфінам, які страждають через війну фото 4

На Одещині хочуть відкрити центр для допомоги дельфінам, які страждають через війну фото

Усі фото: facebook.com/rusevivan

Підписуйтесь на нас в Instagram, Facebook і Viber, щоб швидше дізнаватися про всі новини та читати наші ексклюзивні огляди.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах