Стало відомо, що буде з цінами на яйця в Одеській області

Стало відомо, що буде з цінами на яйця на Одещині.

Стало відомо, що буде з цінами на яйця на Одещині. Фото: cbo.org.ua

Події
12 жовтня 2022 17:21

На Одещині, як і по всій Україні, дорожчають яйця. Вартість продукції може підвищитися до 80-90 гривень, але надалі знизиться та стабілізується. Про це повідомляє " УСІ ".

Як розповів директор департаменту аграрної політики, продовольства та земельних відносин Одеської ОВ Алла Стоянова, ціна на яйця від 35 до 70 гривень – не межа. Подорожчання фіксують із вересня. У жовтні ціна збільшилася ще на 23,5% (за інформацією Міністерства аграрної політики та продовольства). В одеських супермаркетах вартість "десятка" коливається від 60 до 80 гривень.

Зараз все найоперативніше у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

На зростання цін вплинули кілька чинників. За словами Стоянової, подорожчала собівартість самої продукції. Зросла ціна на корми, ліки, дозвільні документи, переробку через зростання вартості газу та електроенергії. Все це відбувається за рахунок кінцевого споживача, оскільки всі витрати закладаються у собівартість продукції.

Як повідомляє профільне міністерство, в Україні різко скоротилося поголів'я курей, яке поки що не відновилося у необхідній кількості. Через бойові дії припинили свою діяльність і значно скоротили виробництво цілу низку підприємств. Зокрема, ТОВ "Дмитрівська птахофабрика" Донецької обл., ФГ "Стимул 777" Луганської області, філія "Богодухівська птахофабрика" Харківської області, ПАТ "Птахогосподарство Авангард" Херсонської області. Але попит лишився майже на тому ж рівні. Пропозиція щодо попиту скоротилася майже вп'ятеро.

"Тому на сьогоднішній день в умовах обмеженої кількості ресурсного забезпечення відбувається подорожчання продукції. Так працює економіка по всьому світу, не тільки у нас, – зазначає Стоянова. Чи буде дефіцит? Дефіциту яєць в Одеській області немає. На сьогоднішній день ми виробляємо зерна в 5-6 разів більше, ніж споживаємо.Минулого року в Україні виробили 107 млн. тонн зерна, а споживали трохи більше 18 млн. тонн, все інше - експорт.Перебої з кормами відсутні. "Зросли в ціні. Пшениця, кукурудза, ячмінь - все зерно, з якого виробляються корми, на сьогоднішній день подорожчало. Зросла в ціні і сама переробка - виробництво кормів. Подорожчала електроенергія, газ", - додала Алла Стоянова.

Все перераховане вище вплинуло на зростання ціни, проте таке стрімке подорожчання більш обумовлене психологічним фактором, вважають в Одеській ОВА.

"Так, собівартість зросла, але не на стільки, на скільки подорожчала продукція. Може, ціна і подорожчає до 80-90 гривень, але це буде більш психологічний стрибок. Ринок сьогодні дуже чуттєвий. масової інформації Хтось порушив це питання, висловив побоювання.А на сьогоднішній день, в умовах війни, всі новини – важкі. Особисто я вважаю, що ця новина маніпулятивно використана для того, щоб звернули на це увагу. що ми залишимося без яєць… Ну, не залишимося ми без яєць… Україна була і буде з яйцями… А коли ринок зрозуміє, що немає таких великих побоювань, як про них говорять, ціна стабілізується і позначиться назад – до реального подорожчання – на той розмір, на який дорожчала собівартість продукції, – резюмувала Алла Стоянова.

Підписуйтесь на нас в Instagram, Facebook і Viber, щоб швидше дізнаватися про всі новини та читати наші ексклюзивні огляди.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах