З російського полону не повернулися 49 захисників Зміїного острова: що відомо

З російського полону не повернулися 49 захисників Зміїного острова: що відомо.

З російського полону не повернулися 49 захисників Зміїного острова: що відомо. Фото: aussiedlerbote.de

Події
22 листопада 2022 13:46

У плані російські окупанти мають 49 захисників острова Зміїний Одеської області. Серед них прикордонник із Ізмаїлу Сергій Тушенко. Його сестра Валентина розповіла " Суспільному " про те, що їй відомо.

Близько дев'яти місяців більшість захисників українського острова Зміїний перебувають у російському полоні. Це морські піхотинці та прикордонники. На момент вторгнення російської армії на острів там перебували 80 військовослужбовців.

Зараз все найоперативніше у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

Де зараз Сергій Тушенко і що з ним – його родина не знає. Зв'язок сім'я втратила з ним 24 лютого після 16:00. Валентина каже, що жодних звісток від брата сім'я не отримувала: ні побратими, яких вдалося звільнити з полону, нічого про нього не знали, ні листів через "Червоний хрест", як інші родини, вони не отримували.

"Про нашого Сергія немає жодної інформації, ніякої. Все, що ми про нього знаємо – це те, що ми бачили 26 лютого російськими каналами: бачили його обличчя в автобусі, на причалі і все. Жодних листів, жодних дзвінків, нічого. Тільки ось зверталася до НДП – підтвердили: так, він справді є у списках, він справді бранець. "Червоний Хрест" одного разу зателефонував матері і сказав, що підтверджено, що він у полоні, але жодної інформації більше", - розповіла Валентина.

Валентина вважає, що про захисників Зміїного забули: останній великий обмін полонених зі Зміїним стався у квітні, що з іншими захисниками родини не знають.

"Я вважаю, що про них зовсім забули. Спочатку сказали, що вони загинули, потім сказали, що їх звільнили, тобто подали і частково змінили, але це була зміна частково: 49 хлопців ще там. На мою думку, їх забули. ми не звертаємося: чекайте, все буде добре, їх обов'язково повернуть. Але останнім часом ось мати була на зустрічі в Києві, так дякувати Богу, про них згадали, що, дійсно, з квітня не було жодного обміну хлопців з острова Зміїний" – розповіла сестра прикордонника.

Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Дмитро Лубинець раніше розповідав, що на 7 листопада з полону вдалося звільнити 30 військовополонених із острова Зміїний. За його словами, складність їх повернення полягає в тому, що вони "стали легендою цієї війни - вони прийняли бій, коли багато хто був дезорієнтований".

Підписуйтесь на нас в Instagram, Facebook і Viber, щоб швидше дізнаватися про всі новини та читати наші ексклюзивні огляди.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах