Отримай відповідь: чи можна запускати салюти на Новий Рік на Одещині

Отримай відповідь: чи можна запускати салюти на Новий Рік на Одещині.

Отримай відповідь: чи можна запускати салюти на Новий Рік на Одещині. Фото: pexels.com

Події
14 грудня 2022 13:50

Феєрверки під час військового стану на Одещині не можна буде запускати навіть на Новий Рік. Про це повідомила " Суспільному " керівник прес-служби Національної поліції на Одещині Любов Гордієвська.

Розпорядженням ОВА від 29.06.2022 №370/А-2022 "Про деякі питання забезпечення порядку та безпеки громадян" в Одеській області заборонили використання, продаж та запуск піротехнічних виробів: феєрверків, салютів та петард незалежно від класу.

У різдвяні та новорічні свята поліцейські Одещини будуть проводити рейди для виявлення фактів незаконного продажу, а також незаконного поводження з піротехнічними виробами. На порушників складатимуть адміністративні протоколи. Залежно від наслідків правопорушення кваліфікувати подію можуть як адміністративну чи кримінальну.

Як каратимуть за продаж або використання піротехніки

Піротехніка повинна продаватися у спеціалізованих торгових місцях, де є відповідний сертифікат якості. Правопорушників поліцейські притягатимуть до відповідальності відповідно до статей Кодексу України про адміністративні правопорушення:

- статті 195-6 - порушення порядку виробництва, зберігання, перевезення, торгівлі та використання піротехнічних засобів;

- статті 159 – порушення правил торгівлі на ринках;

- статті 160 – торгівля з рук у невстановлених місцях;

- статті 164 – порушення порядку провадження господарської діяльності.

Крім того, згідно зі статтею 182 цього ж кодексу, порушення вимог законодавчих та інших нормативно-правових актів щодо захисту населення від шкідливого впливу шуму чи правил дотримання тиші у населених пунктах та громадських місцях може тягнути за попередження чи накладення штрафу до 510 гривень.

За грубе порушення громадського порядку відповідальність настає за статтею 296 Кримінального кодексу України – хуліганство. Воно карається штрафом від однієї тисячі до двох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або арештом терміном до шести місяців, або обмеженням волі терміном до п'яти років.

"Але крім юридичного аспекту питання, не слід забувати і про моральний аспект. У той час, коли ви хочете феєрично, яскраво і голосно святкувати, поряд з вами можуть бути люди похилого віку, діти, хворі, або переселенці зі сходу України та військові, для яких гучні вибухи святкових салютів не на радість і можуть мати тяжкі наслідки фізичного та психологічного характеру", - зазначила Любов Гордієвська.

Підписуйтесь на нас в Instagram, Facebook і Viber, щоб швидше дізнаватися про всі новини та читати наші ексклюзивні огляди.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах