В Одесі та області затвердили обласну програму розвитку державної мови: що це означає

В Одесі та області затвердили обласну програму розвитку державної мови: що це означає.

В Одесі та області затвердили обласну програму розвитку державної мови: що це означає. Фото: usionline.com

Події
21 грудня 2022 17:11

Одеська область стала першою в Україні, де затвердили обласну програму розвитку державної мови на 2023-2025 роки. Про це повідомляє Одеська облдержадміністрація.

Так, регіону надали додаткові гарантії щодо популяризації та утвердження української мови у всіх сферах суспільного життя.

Зараз все найоперативніше у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

В області існує кілька ключових проблем, які мають вирішити. Це неналежне фінансове та кадрове забезпечення реалізації державної мовної політики. Також серед населення ще зберігаються негативні стереотипи щодо статусу та місця української мови.

Крім того, нерідко коли українська мова використовується як інструмент політичної боротьби і стає предметом маніпуляцій. Тому в області потребують якісних підручників та підвищення рівня володіння державною мовою представників національних меншин, особливо серед старшого покоління.

Реалізація програми передбачає:

- забезпечення дотримання посадовими особами та службовцями вимог закону про обов'язковість використання державної мови при виконанні своїх посадових обов'язків, недопущення її дискримінації;
- мотивування населення області до вивчення, навчання та спілкування українською мовою, запровадження та реалізація відповідних проектів;
- розробка та відкриття мережі курсів з вивчення української мови (у тому числі дистанційних та онлайн-курсів) для різних категорій людей;
- підвищення якості викладання державної мови у навчальних закладах, сприяння вивченню української мови;
- розвиток національної словникової бази та забезпечення вільного доступу до неї користувачів;
- сприяння створенню інформаційної, медійної україномовної продукції тощо.
- фінансування програми здійснюватиметься за рахунок державного, обласного бюджетів, місцевих бюджетів області, а також інших не заборонених чинним законодавством джерел.

Підписуйтесь на нас в Instagram, Facebook і Viber, щоб швидше дізнаватися про всі новини та читати наші ексклюзивні огляди.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах