Чому досі не знесли пам'ятник Катерині в Одесі

Чому й досі не знесли пам'ятник Катерині в Одесі.

Чому й досі не знесли пам'ятник Катерині в Одесі. Фото Марії Чекарєвої/Vgorode

Події
22 грудня 2022 16:27

Пам'ятник засновникам Одеси разом із скульптурою Катерині II знесуть ще нескоро. Про це розповіли чиновники мерії на засіданні історико-топонімічної комісії, передає " Думська ".

Виявилося, що переміщення скульптурної композиції пов'язане з низкою бюрократичних питань.

Зараз все найоперативніше у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

Сама скульптура Катерини не має жодної культурної та історичної цінності, оскільки була відлита у 2007 році. Проте постаті фаворитів є частиною державного музейного фонду України.

Фігури де Рибаса, де Волана, Потьомкіна та Зубова свого часу було знято з обліку Одеського історико-краєзнавчого музею та передано до фондів музею Блещунова. На це було видано офіційний дозвіл Міністерства культури України.

Щоб фігури стали частиною пам'ятника засновникам Одеси, музей Блещунова передав їх на відповідальне зберігання Фонду культурної спадщини. Тільки так удалося вирішити питання експозиції на Катерининській площі.

Іншими словами, для того, щоб перенести пам'ятник Катерині Другій, насамперед необхідно вирішити питання з переміщенням решти чотирьох постатей, які мають культурну цінність. Оскільки вони стоять на обліку в музеї Блещунова — саме там вирішуватимуть, куди їх переміщати.

Підписуйтесь на нас в Instagram, Facebook і Viber, щоб швидше дізнаватися про всі новини та читати наші ексклюзивні огляди.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах